lördag 22 januari 2011

Vecka 21 (hälften avklarat!)

Du är i vecka 21.
Du har gått 20 fulla veckor och 0 fulla dagar (v20+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 10 jun 2011.
Du har 139 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 21

Vissa kvinnor får halsbränna vid det här stadiet. Det kan kännas som en brännande känsla i bröstet och du kan även få sura uppstötningar. Det finns receptfria läkemedel som neutraliserar magsyran, t ex Gaviscon. Blir det extra besvärligt kan din läkare skriva ut medicin. Kanske kan du svettas ovanligt mycket och det beror helt enkelt på de extra kilon som du nu bär runt på. Omkring denna vecka känner du livmodern strax under naveln.
Ditt barn är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 420g. Det kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.
Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.
Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle du nu kunna fånga en bild, där barnet suger på tummen eller smeker sitt ansikte.

(Text från Gravid.se)

Jag: Mår bra förutom foglossningen. Har ont i magen ner mot jumskarna några ggr om dagen. Känns ibland som om magen ska spricka av att den är så stor. And I ain´t seen nothing yet... Äter något mer än om jag brukar off-season men mycket mindre än under tävlingssäsongen. Har haft en vecka med förkylning nu så hoppas jag kan komma igång med träningen igen till veckan så att jag inte känner mig helt förslappad. Cyklade till skolan denna vecka, ca 30 min enkel resa, och jäklar vad kroppen förändras snabbt. Blev jätteöm i sittbenen bara efter 5 minuter, något som jag bara brukar känna av om jag tävlat intensivt på mountainbiken flera dagar i rad. Känns som om sittbenen glider isär när jag sitter på sadeln och varje litet gupp gör ont. Konstigt. För några veckor sen gick det hur bra som helst att cykla...

Skötbordet, utfällt. Tänkt att stå i vårt sovrum när lilltösen kommit.

Skötbordet, uppfällt.


Gamla TV´n. 26 tum med fungerande fjärr. Lite randig i bilden vid mörka scener. Kom och hämta den med TV bänk + en 14 tums tjockis för 100 pix - först till kvarn.


Snyggingen i bild + 46 tums plattisen + nya tvbänken från IKEA. Det var ett helvete att koppla in allt för två urmänniskor som vi, men tillslut gick det. Dock fick vi inte den nyinköpta HDMI kabeln för 300 spänn att fungera. 


Ikväll kommer två vänner över för att få smaka min goda salviakyckling med blåmögelost och olas goda sallad (Haha). Till efterrätt blir det Sia´s hallonglass, hallon med digestrivesmulor på topp! Det blir nog urtrevligt med alkofri cider till :)

Jonna och Mattias är uppe i tandådalen nu, gud vad sugen jag blir på att åka snowboard och bara njuta av utsikten! Det är så underbart; orörd pudrig off-pist, heavy metal i öronen, mätt och glad efter braklunch och tomt i backen. Efter det: in i en bastu med bästa vännerna och en kall dricka. Sen kan man dö lycklig.

//Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar