söndag 13 februari 2011

Vecka 24

Har precis kommit hem från Sälen och är förvånadsvärt trött efter att bara ha suttit 6 timmar i en bil. Joo, det var lite köer. Och när köerna var borta bildades det köer bakom en bil som körde 50-60 på 90 väg. Nu är vi iallafall hemma, eller inte ola eftersom han drog iväg för att köra ett skidpass i marka. Han fick ju reda på häromdagen att det blir vasan för hans del så cykeln byts mot skidor fram tills början av mars :) Foglossningen är som vanligt, "det kan bli bättre" my ass. Igår kväll kunde jag inte ens vända mig om i sängen utan ola fick hjälpa till att välta runt mig som värsta jämrande kollit. Kändes som höften gått ur led. Han gav mig sin huvudkudde att ha mellan knäna så att jag skulle få lite mer stöd och kunna somna. "Men då får ju inte du nån kudde?" sa jag motsträvligt, "Nä, men du har ju ont gumman" fick jag till svar. Det är kärlek det!

Bebisen:Nu börjar det bli trångt i magen och det känner du förmodligen, i vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm. Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning.
Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter Om din bebis skulle födas så här tidigt, skulle den ha goda utsikter att klara sig (ca 85%). Balanssinnet är välutvecklat och barnet vet vad som är upp och ner. Nu börjar nästa känsliga utveckling av hjärnan som pågår fram till vecka 36. Könsorganen är helt färdigutvecklade.

Mamman:
Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont. På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer. Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. Tänk på att vissa inköp bör göras i tid eftersom det kan vara allt svårare och jobbigare att handla i och med att kroppen blir allt mer klumpig och magen större. Kanske kan du och din partner börja inreda det blivande barnrummet, bädda vaggan eller planera vart skötbordet ska stå. Våga be andra om hjälp och försök att vila emellan åt. Drick mycket vatten.


Funderar på att göra lite asieninspirerad mat med kokosmjälk, curry, lite sambal och gojjs. Blir nog smarrigt :)

//Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar