lördag 21 maj 2011

Vecka 38

Hujedamig. Jodå, vecka 38 är vi i nu :) Sammandragningar, ilningar i bäckenet, svårt (jo faktiskt) att kissa mer än 1dl, trött som en riktig soffpotät. Kan faktiskt ha Olas förlovningsring nu, hehe. Min har ju dinglat runt halsen i 1,5 månad nu. Tjockat på mig i ansiktet de senaste två-tre veckorna och börjar få natasha-from-russia läppar dvs svullen som en gris. Dock inte på övriga kroppen. Inbillar mig att vaderna inte känns lika tryckta längre, går dock fortfarande konstant med stödstrumpor på men känns som om allt vatten dragit sig mot fejjan och händerna senaste veckorna. Det är ju sött.

Kan tillägga att alla mina mammabyxor blivit för små för magen- gör ont i magen av att ha på sig trikådelen av brallan som förresten bara räcker upp till naveln. Urk. Synd att det fortfarande är för kallt för att ha på sig klänning 24-7.
Bebis:
I vecka 38 är medelkroppslängden 50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm. Den växer fortfarande lite även om den egentligen redan är redo att födas. Ditt barn är nu helt redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.


Mamman:
Antagligen känner du dig mycket obekväm just nu. Du kanske har börjat känna av ilningar i bäckenet och ner för benen. Detta beror på att fostret kommer åt nerver när det skruvar sig neråt i bäckenet.


Nu är barnet helt färdigt och kallas för fullgånget. Det kan från och med nu födas när som helst, även om 40 procent av alla barn föds en vecka eller mer efter beräknat förlossningsdatum. En normal graviditet varar mellan 38-42 veckor. Ungefär 4% av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Hela 92% föds alltså mellan dessa fyra veckor.


Du kanske är svullen på grund av vatten i kroppen. Därför kan det vara läge att ta av sig ringarna på fingrarna nu om du inte redan gjort det. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt.
Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 - 18 cm ovanför naveln.


Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.


Pappa:
Nu kan förlossningsväskan packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske något att äta till dig själv. Du eller din partner kan ansvara för att en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon kommer med till förlossningen. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran kan också vara bra att ha. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del? Har barnmorskan skrivit ner era tankar och önskemål till förlossningen i journalen? Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev och lägga i er pappersjournal. Ni kan skriva fritt med egna ord eller använda er av någon mall som går att hitta på nätet. Hör med din partner om hon vill det.


//Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar