lördag 30 april 2011

Vecka 35

Fasen! När jag blev gravid kunde jag inte se mig själv i vecka 35. Kanske låter lite konstigt för för de allra flesta så går ju allt bra och man hamnar i vecka 35 någon gång. Men nu är det bara 5 veckor innan vår lilla onge är ute kickin' and screaming. Ska bli sjukt spännande! Har märkt att ola förändrat sig ju längre graviditeten gått till att bli än mer "familjefadrig" och stabil så allt är det hormoner i omlopp hos honom också. Både han och jag förbereder oss inför de utmaningar vi kommer ställas inför och jag är övertygad om att vi kommer att klara det galant på vårt eget sätt. 


Bild tagen på nyårsfesten där en liten kula syntes under linnet... 



Bebisen:
I vecka 35 är medelkroppslängden ca 47 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ungefär 2700 gr. Huvudets omkrets är 33 cm.

Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Bebisen ökar med 220-340 gram varje vecka fram till förlossningen, bebisen blir nu dock inte så mycket längre. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare.

Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar oftast på moderns blygdben.

Mamman:
Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart, om några veckor, sjunka ned lite. Det komme göra att det blir lättare att äta och att andas. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova. Troligtvis börjar det bli jobbigare och mer otympligt att gå nu. Vila så ofta du kan, försök att inte ta ut dig.

Om du vill förbereda dig kan du redan nu köpa amnings-bh och kanske några bra amningskläder, det kan vara skönt att ha hemma. Hela din kropp är inställd på förlossningen nu och magen kan plötsligt dra ihop sig och bli alldeles spänd.

Pappa:
Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan. När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker, tex; blöjor, babyolja, termometer ect. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer.

//Sara

1 kommentar:

  1. Tiden går!! herregud!! =)såå spännande att se vilka som har bott i våra magar så länge.. ;)
    KRAM

    SvaraRadera