måndag 31 oktober 2011

Nu kör vi igen!

Måndag, och första dagen på min mammaledighet nr 2. Ska vara hemma tills vecka 2 då jag går på praktik i fem månader och jag måste säga att jag är rätt så hoppfull, det ska nog gå bra det här. Gäller bara att boka upp sig med "roliga grejer" på dagarna, sova lite dagtid och se ljust på framtiden. Låter väl plätt-lätt - eller??


Jag och mitt toviga inte-borstat-på-tre-veckor-rufs till "hår"


//Sara

söndag 30 oktober 2011

Det bästa vi har

Om bara någon vecka fyller Nora AKA "Snoken" 5 månader. Tänk, jag har en dotter på snart fem månader! Hur underbart är inte det? Ola är iväg och hjälper min mamma att flytta så idag var första morgonen på ca en månad som jag gick upp och åt frukost själv med Nora eftersom ola varit pappaledig när jag pluggat. Det slog mig för någon minut sedan hur mycket enklare det är att rå om Nora nu för tiden jämfört med när hon var nykläckt. Vardagen kräver så mycket mindre energi både fysiskt och psykiskt när vi inte behöver gå omkring och vyssa henne i 30-40 minuter för att hon ska somna. Nu, nästan 5 månader så ser vi att hon blir tröttare och tröttare under ca 15-20 minuter, gnuggar ögonen och kanske gäspar. Sen gnyr (gnyr, inte skrik som förut) hon för att hon vill komma upp i famnen för att hon är trött. Lite skrik blir det innan hon riktigt förmår sig att slappna av och tutta på nappen, men sen går det oftast bra att bara ha henne i famnen och kanske gunga lite med henne innan hon somnar. Så skönt att inte vara helt slut med fiskblick 24-7 :) 


 Det bästa vi har


Jag gjorde en rejäl laddning sushi igår. Det var tillochmed så att Ola smakade även fast han inte gillar "rå fisk på kallt ris"


Idag ska jag enligt mitt program köra 8 km distansträning. Vi får se om jag kör med vagnen eller själv, beror på när olis kommer hem. 


//Sara

torsdag 27 oktober 2011

Tentaplugg, pinsamma sånger och nytt träningsprogram!

Imorn tentar jag av klinisk kemi. Sitter med de lite halvtråkiga åhörarkopiorna (kylomikroner hit och ALAT dit) och blir bara mer och mer sugen på att göra något annat än att just plugga. Ola och Nora har varit ute hela dagen på promenad och fika med två från föräldragruppen. Jag längtar mest tills de kommer hem. Jag saknar Nora när hon är borta mer än några timmar, vill bara gosa, prata och sjunga mina fula sånger för henne... (typ "tokidi-bäb lilla snoke-snäk" med melodi från Madonnas "keeping my baby") 


Min lilla snok


På måndag går jag på mammaledighet igen efter att ha pluggat 5-veckorskursen, vi får se hur det går ;) Ska vara ledig till vecka 2 då jag börjar min praktik på sjukan. 


Ett nytt träningsprogram har jag hakat på igen. Kör just nu milen på ca 54 min och genom jogg.se har jag hittat ett program där jag efter 8 veckor ska kunna springa milen på 49.55 (hehe). Kolla in programmet här


//Sara

lördag 22 oktober 2011

DM i terränglöpning

Idag var det äntligen dags för långa terräng-DM i markaskogen. Det var klubben som anordnade på hemmaplan och eftersom både ola och jag vill bli mer löpiga av oss så ingick denna dag i planeringen. När jag varit ute och kört hårt själv har jag vid två tillfällen känt av en muskeltrötthet någonstans vid bäckenbotten/hamstring (typ under höger sittben) när jag sprungit längre än ca 4-5 km. Det beror säkert på den jävliga foglossningen och försvagningar efter den som jag hade från gravvecka 10 och framåt. Under träning avbryter jag såklart och går och då försvinner "tröttheten" så länge jag inte börjar springa igen. Idag kände jag av tröttheten lite svagt, svagare än de andra två tillfällena jag känt av den och den blev aldrig markant värre så jag fortsatte in i mål. Det blev dock ingen fartökning den sista km som jag brukar göra under löplopp. Mitt mål för denna dag var att ta mig runt de 8 km som terrängloppet var eftersom jag inte sprungit så långt sedan innan graviditeten, markaspåret är för övrigt väldigt kuperat för att vara elljusspår och jag klarade det :) Var mest nervös för att jag skulle tvingas bryta pga känningarna men det gick ju bra. Jag hade en snitt km tid på 5.40 som jag är skitnöjd med. 


 Innan start...




 Kuperat vare..


Vår nya vagn. Den är superbra att köra terräng med :)


//Sara

tisdag 18 oktober 2011

Ny barnvagn!!!

Den här vagnen blir våran imorn kl 15! :D Vår gamla barnvagn från -91 (som vi dessutom fått) har gått sönder i en svetsning i chassit och sittdelen saknar sele. Vagnen har fungerat kanon hittills och efter att ha varit och provkört nya vagnar i en barnaffär så är det en likadan Emmaljunga med stålkorg som vi vill ha. 


 Vår gamla barnvagn som nu kackat och drar åt vänster... 


Vår nya vagn! 


Vi får dessutom med två footsacks, en för vinter och en för sommar :) Asnöjd!


//Sara

söndag 16 oktober 2011

Tripp trapp Sushi

Härom dagen fick vi en tripp trapp stol från en cykelkompis - tack säger vi! Den kommer Nora använda länge, länge :) Vi får se om vi behåller den svart eller om vi målar om den i vitt för att matcha köksmöblerna. 


Vårat kök

Idag köpte jag äntligen hem alla ingredienser till att göra Sushi. Jag som varit stark motståndare till "rå fisk med kallt ris" i flera år sedan jag provsmakade lite nervöst på ett halvsunkigt kinahak utan varesig soya eller wasabi är numera nästintill såld. Det blev faktiskt en av de godaste (om inte den godaste) sushin jag någonsin ätit! Allt var så färskt vilket gav en extra dimension till smakerna. Tycker att det blev hyfsat snyggt också, kanske kanske inte i East West liga men jävligt nöjd för att vara första gången och dessutom utan handledning. 

Man måste ju lägga upp det snyggt men jag gjorde typ 4 gånger mer.... ;)

Nora är för jävla go' naken :)

Imorn är det redovisning av koagulationsrubbningar, see you!

//Sara

fredag 14 oktober 2011

Första barnvakten

Ikväll ska vi gå på bio Ola och jag, alldeles själva. Vi tog den sena bion som startar 21.30 så att Noris inte ska märka av att vi är borta. Olas kusin Linnéa ska sitta barnvakt från och med kl 20 och Nora brukar ju däcka för natten vid kl 19 så det går nog bra. Om/när Nora vaknar på natten så är det för att äta och om hon skulle hinna vakna en gång medans vi är borta är det bara för Linnéa att stoppa en flarra mjölkersättning i munnen på henne. Det kommer nog att gå bra. Vi tar nog en mysfika på Bara Vara innan bion och sen traskar vi nog hemåt. Ska bli skönt att bara göra någonting själva han och jag :)




//Sara

torsdag 13 oktober 2011

Praktik i januari!!!

Har fått iväg Ola och Nora på promenad med föräldragruppen så att jag kan plugga helt ostört (inte för att de stör men ni fattar..). Det är ju klinisk kemi som gäller nu i drygt två veckor till innan även den kursen tentas av :) Har faktiskt aldrig kört på en tenta, ta i trä, hoppas jag klarar mig oplankad hela utbildningen igenom.. På tal om utbildning så var det ju tänkt så att jag skulle vara mammaledig igen fram tills nästa höst då jag skulle gå klart BMA programmets sista år. Jag har väldigt bra kontakt med den lärare på universitetet som har hand om all praktik och kontakten med sjukhuset där praktiken äger rum och i förrgår stod vi och allmänsnackade lite på hans rum då jag bara på lite skoj frågade om det fanns någon möjlighet för mig att göra praktiken på hösten istället för på våren som är ordinarie kurstid. Han hade någon timma tidigare kommit till vår klass och beklagat sig över att nästan halva klassen kommer att tvingas göra sin praktik i en annan stad för att USÖ endast kan ta emot 12 studenter så när jag frågade om jag fick göra min praktik lite tidigare blev han glatt överraskad. Enda kruxet är att jag kommer att vara ensam BMA-student de sista 11 veckorna av praktiken men det är ju inte direkt folktomt på sjukhuset (höhö). Men om jag ser det från den ljusa sidan så kommer det vara mindre konkurrens om praktikplatser vilket borde öka mina chanser att få jobb markant jämfört med om jag skulle tävlat med 11 andra jobbsugna studenter. När jag gjort klart praktiken på våren, ist för hösten som jag skulle gjort så blir jag ju "ledig" på hösten innan jag gör klart sista terminen våren 2013 och då har jag enligt Rolf, som läraren heter en väldigt stor chans att få en praktikplats som laboratorieassistent på USÖ, "det är sån brist på personal på labben". Gick in på lönestatisktik.se för att kolla ingångslöner i örebro och under lab. assistenter stod det 21.250 kr. Frågade även en snubbe som gjort praktiken men som inte är klar BMA än och som går samma kurs som mig nu och han sa att han "fått några hundralappar över 21". FASEN VAD NAJS säger jag. 






Jag gillar att ha en ungefärlig framtidsplan att gå efter och den ser ut ungefär såhär: Jag fick välja när jag ville gå praktiken och det kommer bli mellan vecka 2 och vecka 20, sedan är jag mammaledig igen till slutet av augusti, sen går jag en kurs på 4 veckor som ingår i programmet, sen jobbar jag på sjukhuset fram tills jag gör klart sista terminen på BMA-programmet som går mellan vecka 10 och sommaren. Om jag inte får jobb så gör jag min C-uppsats efter mammaledigheten och gör sedan klart sista kursen och blir klar BMA i februari. I och med att jag börjar skolan efter mammaledigheten en termin tidigare så slipper jag ta studielån den sista terminen eftersom jag troligen kommer att få jobb den termin som är skolfri. Ola får dessutom vara pappaledig 18 veckor till så när Noris börjar på dagis kommer jag ha varit hemma ca totalt 8-9 månader och ola ca 6 mån istället för att jag skulle ha varit hemma 1 år och 3 månader och ola bara 1 månad. 


Jämställdhet!!!!!!!!!!!!! :) 


//Sara

måndag 10 oktober 2011

Det där med mammaledighet

...Så hakar jag på trenden och kör personligt ett tag. Jag känner mig inte harmonisk som mammaledig. Helst så skulle jag vilja ha det som vi har det just nu dvs jag pluggar och Ola är pappaledig. Jag har svårt att känna att jag uträttat någonting nödvändigt i slutet av dagen och är konstant understimulerad. Känns som om min hjärna möglar av att bara gå hemma och ta hand om Nora hela dagarna, jag vill lösa problem, kommunicera med andra vuxna eller skapa någonting! Framför allt vill jag ha en tid att passa, vara delaktig i någonting - vara en del av någonting. Jag vet inte om jag, som är del av nittiotalistgenerationen vill ha många järn i elden för att känna mig harmonisk. I princip alla jag mött ser på ett års mammaledighet som "ååååh, vad skönt!!", alla, förutom min mamma. Hon kände mer som jag gör nu. Eller också så är det ingen som vågar erkänna att de hellre skulle vara på jobbet några timmar om dagen. Visst, det är ju underbart att se alla Noras framsteg komma till om det så handlar om första skrattet eller smakportion så börjar jag grina av glädje men jag skulle så gärna plugga heltid som jag gör nu de här fem veckorna som klinisk kemi går. Gå på föreläsningar fram till lunch och plugga några timmar på eftermiddagen hemma.... Det måste finnas fler mammor där ute som känner sig understimulerade, men än så länge har jag alltså inte mött annat än "ååå vad skönt". Jag tycker det är piss att jag känner såhär. Enklast av allt skulle vara om jag var en sådan människa som "tycker det är asskönt att bara vara hemma och gå runt och plocka" (1950´s here we go again...). Då skulle jag inte behöva fundera på om jag skulle starta eget företag, plugga på distans, jobba på krogen, jobba natt på sjukhuset och allt annat jag funderat på att göra... Nu har jag iallafall jag sagt mitt angående mammaledighet. 


7,5 kilos Nora gillar också lite spänning i vardagen...


//Sara

tisdag 4 oktober 2011

Idag

Dagen: Skola till 11.06, sushi ute, ICA, plugga, ola träna spinning, jag träna löpning, möte i klubben, mys och godnatt. Typ.