torsdag 29 september 2011

Planering av planering

Oj, det var nästan en vecka sedan jag sist bloggade. Det blir väl så att bloggen blir lidande när jag har mycket för mig. Namngivningsceremonin är i full planering. På lördag smäller det! Då samlas vi plus 33 andra vänner/släktingar för att fira att Nora får namnet Nora Vinterbarn Backlund. Nu tänker jag inte avslöja allt vad som ska hända eftersom många av gästerna läser min blogg men trevligt ska vi nog allt ha. Lite klurigt är det med logistiken bara jag menar, hur ofta lagar man mat till 35 pers? Hellre för mycket än för lite tycker jag verkar bäst. 


Vi har träffats i föräldragruppen några gånger nu och idag var vi och luncha i Naturens hus. God mat, populärt ställe går väl hand i hand. Jag åt en asgod köttgryta men kantareller och riktiga råröda lingon. Polkagrispannacotta till efterrätt. Ola som nu är pappaledig eftersom jag börjat plugga har precis åkt iväg för att storhandla. Vi brukar alltid handla tillsammans men jag tänkte att jag kunde stanna hemma med Noris så att han skulle få lite egentid. Jag tror/har märkt att han behöver mer egentid än vad jag behöver för att må bra (vadå sur och grinig :P). För mig räcker det nästan med att få köra skrotis själv fram och tillbaka till Universitetet så tycker jag att jag har fått min egentid för dagen. Tror det blivit ett rätt tvärt kast för honom också från att vara på jobbet och filosofera 8h om dagen till att bara vara med familjen, men han vänjer sig väl ;) 


Jag är jättesugen på att gå in och lägga mig och vila nu när Noris sover.. tror jag gör det de 10 min jag har kvar innan hennes 45 min nap är över...


See you


//Sara

fredag 23 september 2011

Alla dessa bebisgrejjer

Håller på att kolla runt på vintergrejjer till Nora och slås över hur fantastiska alla produkter är, eller vad sägs som en åkpåse som håller barnet "varmt och nöjt" eller en sittstol för bebisar som inte kan sitta själva som "förebygger platt bakhuvud"?? "Ja, jag vill ju inte att Nora ska vara varken missnöjd eller få platt bakhuvud så det är bäst jag köper båda". Eller? Då kan jag ju känna mig lugn inför varje barnvagnstur att iallafall Nora kommer att vara varm och nöjd och ligga där med runt bakhuvud. Pju!


Om du inte vill ha en bebis med ailienhuvud så KÖPER DU DEN!!!!


//Sara

torsdag 22 september 2011

Höstoverall (troligen skitbra)

Så jävla piss. Jag letade i två dagar på internet efter en höstoverall av vindtätt material eller softshell som inte var i 1500 kronors klassen och nu råkade jag klicka in på ellos där de hade en perfekt. 50% rabatt har jag på en vara också så 250 spänn skulle den kosta.. Köpte ju en åkpåse till Nora på Lindex i helgen som iof verkar bra men det var en sådan här jag ville ha...


Hon kan ju faktiskt kanske ha den som våroverall, för då är ju åkpåsen hon fått för liten... Hmm.. Jag var förresten på första föräldragruppsmötet idag (long story, skulle inte fått gå i gruppen egentligen eftersom vi bytt vårdcentral men ledaren var snäll) och det var skitbra :) Ett bra sätt att fördriva dagen med och så hittade jag en superfin bebisaffär när jag gick på stan med en mamma efteråt, "Våra små" hette den och så mycket fint de hade!! Vill köpa allt till Nora (när vi blir miljonärer, eller hur Ola?)


//Sara

Löparhelgen

Körde ju terrängloppet (eller stigloppet) Tarstaborg i helgen, eller snarare motionsvarianten på 4 km stig. Den ger mersmak den tävlingen - minst sagt.. Jag körde den vanliga Tarstaborgsrundan på 9 km förra året på 50.08 min vilket jag var supernöjd över eftersom jag inte var löpare utan cyklist. Ett år senare stod jag där på startlinjen igen; en graviditet och med en 3,5 månaders bebis i min syrras famn senare... Jag blev nog gravid typ dagen efter Tarstaborg förra året och här står jag ett år senare. Det måste väl betyda något? Typ att det är löpning jag ska hålla på med? Eller iallafall ge den en chans. Att se hur bra man kan bli som nybliven morsa innan man tröttnar och börjar med något gammalt igen, eller något nytt? 


 5 min innan start; precis bytt på Nora och lämnat över henne till moster Cecce

 Tripp-trapp-trull fotografering


 Starten har gått och jag spexar till det med egypten-mooves. Pappa bakom gör peace running

 På upploppet, pappa har legat bakom hela loppet (han kör Lidingö i helgen)

Mål! Jag gjorde en fartökning sista km som höll in i mål. Spurtade om killen bakom ;)


Kollar för fullt på löpartävlingar just nu. Vill ju ha terränglopp i form av stig inte grusväg.... Letar vidare..


//Sara

måndag 19 september 2011

Nu och då

Har precis satt mig ner efter att ha burit runt på Noris i räkselen i 50 minuter då hon var trött men inte kunde somna. Sedan vi började med ersättningstillägg brukar jag gå runt max 10 minuter och då utan att hon skriker särskilt mycket, innan hon tillslut somnar. Jag hade glömt bort hur trött man blir av att gå runt med henne länge men så var det hela tiden innan vi började mata henne. Jo, säger "när vi började mata henne" för det har blivit sån skillnad! 


Då (endast amning): Åt med 1-1h 15 min mellanrum, tyst ca 15 min efter matning sedan var hon orolig och skrek var och varannan minut de 45 minuterna innan hon gallskrek och ville ha mat igen. Så var det från morgon till kväll. Sov gjorde hon kanske max 15 min på förmiddagen och kanske 30 min på eftermiddagen. Vaknade 5 ggr på natten för att äta. 


Nu (amning + ersättning): Äter med 3h mellanrum och när det börjar bli dags för att äta gnyrgnäller hon istället för att börja gallskrika av hunger på en gång. Efter maten är hon skitglad, rapar och spyr lite sedan är hon vaken ca 1,5 h innan hon börjar gnugga sig i ögonen och somnar efter 10 minuter i räkselen. Hela vakentiden är utan oroligheter eller skrik. Sedan sover hon i 45 minuter (!), vaknar oftast med ett leende och vill äta ca 15-30 min efter hon vaknat. Vaknar och äter tuttmat 2-3 ggr per natt, olika beroende på när hon gick och la sig. 


Det är en sjuk skillnad hur mycket lättare det är att vara mammaledig och själv hela dagarna nuförtiden. Jag är sällan tröttyr pga för lite sömn vilket gör att jag orkar mycket mer (är MYCKET jobbigare att ta hand om liten när man själv inte sovit) och så har hon blivit som en annan bebis efter mattillägget. 


Den älskade räkselen


Noras vinteroverall, mjuk och go :)

Jag ska åka och köpa en höstoverall till henne idag eller imorn och vi ville ha en som är vind och vattentät som ett skalplagg eftersom vi har med henne ute i alla väder (hon är inte typen som vill ligga i vagnen) men det finns inte i hennes strl i priskategorin sub 1300:-. Det finns bara fleeseoveraller till okej pris så vi är lite kluvna. En softshelloverall skulle också funka men det är samma där - svindyrt.  Någon som har tips?


//Sara

onsdag 14 september 2011

Första tanden?

När Nora vaknar ska vi iväg och shoppa. Apoteketshoppa. Det ska inhandlas bla. en sådan här...


 eller kanske en sådan här:


...så kanske jag inte behöver ha ont i fingret länge till ;) Nappen har inte dugt de senaste dagarna och hon har varit "konstig" men min långfingerled raspade hon nöjt tandköttet på tills hon somnade. Nätterna de senaste dagarna har ju som jag skrev igår inte varit happy-days för varken oss eller Nora som vaknat 20 ggr och gnytt och grinat. Googlade "första tanden" och there you go. Det stod bla att ungen börjar dreggla mycket och att vissa till och med får utslag på hakan av allt dreggel. Kollade hennes haka och visst har hon små röda prickar där och under halsen. 


Nä nu så!


//Sara

tisdag 13 september 2011

"Gammal vän håller än", 46 och 280.

Angående min träning... Det har blivit så här hemma att jag och ola kör träning varannan vardag och på helgen hinner vi båda med att träna samma dag. Igår var det avslutning på vuxenträningen som ola är ledare av så då tränade han och idag var det min tur och löpning i Marka var jag sugen på. Jag körde ca 4 km elljusspår och ca 1 km mountainbikestig innan familjen kom och hämtade mig. Låg jämnt på ca 5-10 slag över min mjölksyratröskel (inom cyklingen) de 45 min som träningen varade. Det känns bättre och bättre för varje löppass jag genomför, eller kanske så ska jag säga "lättre", men fortfarande känns det som om jag springer i sirap jämfört med det löpflow jag hade straxt innan jag blev gravid. Innan jag stack iväg hemifrån lade jag mig ner på sängen med pulsklockan i ca 45 sekunder, Nora vaknade till då jag la mig i sängen så jag låg still tills hon skrek.. Jag tänkte kolla min vilopuls för att se hur mycket jag förbättrat den nästa gång jag mäter nån gång i höst. Jag har inte kommit upp i den träningsmängd jag vill än. Jag vill köra hårdare och längre men jag om jag är lite smart så låter jag det ta lite tid då min kropp stått stilla se senaste månaderna pga foglossningen med stort F. Iallafall, jag hade 46 i puls innan jag reste mig upp och det skulle vara orättvist om jag kallar det för vilopuls eftersom jag inte hade vilat innan men idag är det den siffran jag har. Jag ska försöka komma ihåg att mäta vilopulsen imorn men det är just det där med att komma ihåg ;) I övermorrn ska jag köra skivstång/intervall 70min på friskis. Det blir första gruppträningen på friskis på typ 3-4 år eftersom jag bara brukar köra gym så det blir spännande. 


Igår hade jag min barndomsvän Sara (jo, dubbelsara har vi blivit kallade många gånger) över på fika/snack. Det var väldigt kul att träffas för även om vi kanske setts en gång per år de senaste 5 åren så har vi skoj ändå.   Vi var grannar som barn och har gått i samma klass från dagistiden upp till högstadiet. Efter gymnasiet har hon inte varit hemma i örebro mer än några veckor utan farit runt i diverse länder, hehe. 



Det här fina kortet tog hon på mig och Nora


Bus med glad liten onge 


 Jag älskar att se henne mätt som bilden ovan, värmer verkligen i mammahjärtat. 


 Busebäb


..och angående ongen... I förmiddags ammade jag henne och sen smackade hon i sig 280 ml. Jag var tvungen att nödvärma en slatt ersättning som stod i kylen då hon ville ha mer. Våra MAM-flarror går bara till 260 ml och på förmiddagen är hon minst sagt hungrig ;) Nätterna har bestått mindre av matning och mer av tröstning den senaste veckan. Hon vaknar och grinar i sin säng nån gång runt midnatt och brukar oftast inte somna om förrens hon får ligga i vår säng med nappen och känna vår värme och hålla handen. Sen vaknar hon ca en gång i timmen och grinar som om hon är orolig och somnar sedan om efter vi tryckt in nappen några gånger, pratat lite lugnt och hållt henne nära. Om hon inte lugnar sig så brukar hon få äta en skvätt tuttmjölk och då somnar hon oftast på en gång men hon verkar inte jätteintresserad heller utan äter bara ca 3-4 minuter. I natt matade jag henne 3 gånger men väcktes säkert 7-8 gånger. Jag tror hon inte behöver äta lika mycket på natten nu längre men vaknar ändå av ren rutin med jämna mellanrum och vill gosa och få känna sig trygg trots att hon inte är hungrig. 


//Sara

onsdag 7 september 2011

Fläskis

Fasen, det enda jag bloggar om nuförtin handlar om Nora MEN idag var vi på BVC för vaccinering och vägning och hon har gått upp 820 gram på två veckor!!! Det är en ökning på 17% av totalvikten så snacka om att hon har sugit åt sig all extra mat hon fått den senaste veckan. Jämfört med att hon har gått upp ca 200 gram på två veckor med bara amningen hittils så är det kanonmycket. Nu är hon nästan uppe på den viktkurva hon föddes till. 


Mamsens träning
Körde 5km löpning igår blandat med lite gång. Jag gick inte för att det blev för jobbigt eller var obekvämt på något sätt utan för att jag har för dålig disciplin på löpningen just nu. Har mycket lättare att pressa upp pulsen på mountainbiken, just nu iallafall. Men det kanske är bra samtidigt att ta det lite lugnt på löpningen just eftersom den sliter mest på kroppen av det jag tränar. Jag och Ola kör varannan-dag-träningsmetoden här hemma sedan Nora kom. Varannan vardag är paxad om det inte är något speciellt och om man vill träna mer så får det bli kortpass. Ikväll körde ola kampsport och imorn ska han jogga till och från jobbet för att få mer träningstid då det är min träningsdag imorn. Tror jag antingen kör ett mtbpass eller crosstrainer+styrka på gymmet. Vädret får avgöra ;) 


//Sara

måndag 5 september 2011

Nora 250ml Backlund

Jaha, efter min tuttmatning smällde hon i sig 250 ml ersättning. Jag var tvungen att nödvärma en slatt som var kvar sen igår kväll då hon grina och ville ha mer :) Snuttan min. 


Hade en gubbe här i morse som inspekterade våra hojjar. Han var egentligen här för Olas hoj som är till salu och innan han gick blev han eskorterad från cykelrummet/kontoret till vardagsrummet där min Allebike står. Iof är han för lång för min hojj men han hade en liten fru som var i samma strl som mig. Ingen träning för mig idag, ikväll är det Ola som kör Fintlings version av måndagsträning från Norra cykel och Motor kl 17.30. 


När Nora vaknar efter sin middagslur ska vi åka till Jula och köpa en ny toasits - don´t ask why.....


//Sara

söndag 4 september 2011

Mätt onge - glad onge

Vi kom hem i eftermiddags från vår weekend i Hjortkvarn. Vi har hjälpt Olas pappa med att anlägga deras framsida, blev riktigt fint. Jag tog mest hand om Nora eftersom det är Ola som är proffs på anläggningsjobb och inte jag (hehehe) men sammantaget var det en skön helg hemifrån. Igår kväll bjöds det på kräftor och goda ostar vilket jag såklart skrek "halleluja" av ;) Har kört en timmes grusvägssväng på mountainbiken nu ikväll, superskönt att komma ut och hade en bra känsla i kroppen trots att jag inte känt mig sådär superpigg de senaste dagarna med lite halssvid.


Appropå ungen - jäklar vad snäll och glad hon har blivit sedan vi började ge henne extra ersättning när hon inte verkat blivit mätt från ammningen! Hon brukar bli mätt av min mjölk på natten och förmiddagarna men hon vill ha extra ersättning från kl 11-12 någon gång och framåt. Sedan vi började med ersättningen på dagarna så vill hon ha mat endast var tredje timme istället för 1,5 timmas mellanrum som det varit hittills. Och de tre timmarna flyter på utan den där timmens gnäll som det också varit hittills. SÅ JÄVLA SKÖNT. Hon kan till och med ligga i vagnen utan några protester. Jag vägde henne idag och enligt våran våg väger hon nu 5,7-5,8 kg. För snart två veckor sedan vägde hon 4,9 kg vilket innebär en ökning på 800-900 gram på två veckor. Innan har hon gått upp ca 200 gram på två veckor men på tisdag när det är vägning på BVC så får vi se... :) 


//Sara

torsdag 1 september 2011

Tutte vs flaska

Mer om matning.... Jo, den 23e augusti började vi med att ge Nora mjölkersättning på kvällen efter jag ammat henne för att hon skulle sova längre innan första nattmatningen. Allt tipsat av vår braiga BVC sköterska. Och visst blev det en skillnad. Nu vaknar hon för första amningen klockan 01 istället för klockan 11 om hon lägger sig runt kl 20. Nora brukar smaska i sig allt från 120 till 180 ml EFTER hon ammats klart på båda sidor hos mig.  De senaste veckorna under ammningarna har hon börjat kinka och vrida bort huvudet efter att hon ammat ett tag fastän hon fortfarande är hungrig och efter hon ätit klart verkar hon inte särskilt nöjd. Jag har tänkt några veckor om hon verkligen får i sig allt hon vill och om hon bara blir "inte hungrig längre" ist för mätt av min mjölk. Kvällarna är ju guld sedan vi började med extra mat på kvällarna, hon blir som en helt annan bebis så jag ringde till BVC igår för att rådfråga om extra ersättning. De tyckte att vi skulle göra det som verkar göra henne till en nöjd bebis. Tisdag och onsdag denna vecka var Nora otröstlig på eftermiddagarna. Hon var inte trött, hon ville inte äta fastän jag närmast trycker in tutten. Inget fungerade som tröst och vi turades om att gå runt med henne här hemma. Inget fick henne att sluta grina och vara orolig förrens hon fick flaskan efter kvällsammningen... Först då blev hon nöjd och kunde somna. Ola och jag kollade på varann och det kändes som en liten glödlampa tändes över iallafall mitt huvud. "Hon har nog gått och varit skithungrig hela dagen" sa Ola och det var precis det jag tänkte. Den kvällen käkade hon 180ml utan paus och sen tvärslocknade hon innan vi hunnit lägga ner henne i sängen. Igår var det likadant på eftermiddagen. Jag ammade henne men efter 10-15 minuter så började hon vrida bort huvudet och störtgrina och vill inte ta tutten igen. Inget fungerar, inte ens det som brukar fungera när hon är astrött eller har blivit skrämd. Vi var ute men som tur var hade vi garderat oss lite med en nappflaska med mjölkersättningspulver, termos med hett vatten och flaska med kallt. Så fort hon fick flaskan i mun började hon suga och åt och åt upp nästan allt förutom en liten slatt på botten. "Vilken skillnad! Vem är den här bebisen?!" Vi kunde till och med lägga ner henne i vagnen och hon pratade lite med inredningen i 5-10 minuter innan hon somnade av sig själv. Sjukt vilken skillnad. Vi som hade gått runt och vyssat och vaggat henne och försökt att lugna henne med nappen och våra röster men hon var bara hungrig. Det värmer verkligen i mitt mammahjärta att se henne mätt och nöjd (för en gångs skull). Jobbigt för både henne och oss att trösta henne när det inte går. Vi får köpa hem fler flaskor ;) Nattamningen fungerar fortfarande och hon verkar nöjd på förmiddagarna det är på eftermiddagarna som hon inte får i sig tillräckligt. Vet inte varför men just nu verkar det vara så. Men som det är att ha barn så förändras ju allt hela tiden så vi får väl se hur hon vill ha det om några veckor. Jag tränar mig på att försöka ta en dag i taget när det gäller Nora, man kan inte förvänta sig att allt ska vara "som vanligt" även imorn. Problemlösning på hög nivå att ha barn tycker jag. 


Min lilla, lilla onge....


//Sara