lördag 30 april 2011

Vecka 35

Fasen! När jag blev gravid kunde jag inte se mig själv i vecka 35. Kanske låter lite konstigt för för de allra flesta så går ju allt bra och man hamnar i vecka 35 någon gång. Men nu är det bara 5 veckor innan vår lilla onge är ute kickin' and screaming. Ska bli sjukt spännande! Har märkt att ola förändrat sig ju längre graviditeten gått till att bli än mer "familjefadrig" och stabil så allt är det hormoner i omlopp hos honom också. Både han och jag förbereder oss inför de utmaningar vi kommer ställas inför och jag är övertygad om att vi kommer att klara det galant på vårt eget sätt. 


Bild tagen på nyårsfesten där en liten kula syntes under linnet... 



Bebisen:
I vecka 35 är medelkroppslängden ca 47 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ungefär 2700 gr. Huvudets omkrets är 33 cm.

Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Bebisen ökar med 220-340 gram varje vecka fram till förlossningen, bebisen blir nu dock inte så mycket längre. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare.

Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar oftast på moderns blygdben.

Mamman:
Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart, om några veckor, sjunka ned lite. Det komme göra att det blir lättare att äta och att andas. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova. Troligtvis börjar det bli jobbigare och mer otympligt att gå nu. Vila så ofta du kan, försök att inte ta ut dig.

Om du vill förbereda dig kan du redan nu köpa amnings-bh och kanske några bra amningskläder, det kan vara skönt att ha hemma. Hela din kropp är inställd på förlossningen nu och magen kan plötsligt dra ihop sig och bli alldeles spänd.

Pappa:
Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan. När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker, tex; blöjor, babyolja, termometer ect. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer.

//Sara

torsdag 28 april 2011

Inte den skarpaste kniven.

Håller på med uppgift nr 6 av 8 i hemtentan. Den handlar om att jag ska beskriva skillnaderna mellan två olika typer av elektronmikroskop. Ligger i sängen och pluggar så mycket jag kan för att avlasta ryggen, blir jobbit både för huvudet och kroppen att sitta vid skrivbordet och läsa längre stunder. Vilken jäkla tur för mig att jag är så pass disciplinerad vad gäller skolan och pluggar morgon till kväll om det behövs för just nu är jag inte i mitt mest klipskaste tillstånd. Om en mening är längre än 4 ord så hinner jag drömma iväg och börja tänka på bebis, bebis och bebislivet. Och lite mat emellan det också ;) Typ grillat eller den där goda annanaspajen jag åt på en kräftskiva för flera år sedan... Att mitt huvud blandar in sånt var fjärde ord gör att elektronmikroskopi med alla dessa fysikaliska termer som tex. "absorptiv-konduktiv mod" blir väldigt svåra att förstå. Framför allt tar det tid. Tid som jag nu lägger ner för jag vet vad som krävs.

Tack för mig - Hej!

//Sara

onsdag 27 april 2011

Chroooome!

Nu var det det där med att vara seg med allt "nytt" igen. Faaasen vad bra Google chrome webbläsaren är! Snabbare, snyggare och inte lika mycket "skit i hörnen" som hos explorer. Impuls-laddade ner den nyss för att testa om internet skulle gå snabbare. Vi har ju alltid haft så segt internet. Nog om tråkiga datorgrejjer.... Var hos barnmorskan igår och blev mätt. SF-måttet ligger nu på 33cm i vecka 33+4 och hon följer sin egen tillväxtkurva så fint som konstant legat över snittet. Mitt blodtryck var 120/80 har jag för mig och blodsockret låg på 5,8 mmol/l, inte illa med tanke på brakfrukosten precis innan. Urinprovet negativt som vanligt. Barnmorskan kände lite mer på maggen denna gång och hon låg med huvudet neråt och ryggen upp längs vänster sida som hon gjorde förra gången också. Lillbebisen har inte flyttat sig på över 2 veckor nu så hon ligger väl kvar där i samma position tills hon ploppar antar jag. Nästa besök hos barnmorskan ska hon känna om hon fixerat sig i bäckenet. Spännande! 


Nu: Back to the hem-tenta!


Jag och svärmor sekunderna innan vi berättade att jag var på tjocken. Poke-her-face? ;)


//Sara

måndag 25 april 2011

Träningsupplägg efter graviditeten

Gud vad sugen jag är på att börja träna igen. Att få springa med lätta steg över stock och sten eller få köra mountainbike på en okänd stig med musik i öronen i ett för övrigt knäpptyst Kilsbergen... Är till och med sugen på att simma. I öppet vatten förstås, har inte hajjat det där med att simma 50 meter, vända, simma 50 meter osv. osv. Sitter och kollar på team sportias hemsida och råkade hamna in på sidan för inlines. Fasen vilken bra träning! Körde lite inlines några sommrar när jag var liten men har inte åkt sedan jag för några år sedan gav mig ut på lånade inlines efter att ha haft åkuppehåll på en sisådär 5-6 år och flög bakåt upp i luften efter en backe i hög hastighet och satte mig på svanskotan på asfalten. Kunde inte gå normalt på flera veckor efter den incidenten. Vi får se om jag får något infall i sommar och köper ett par för revanch nr 2 ;)

Vad gäller min träning de första månaderna efter lillkottan har ploppat så har jag tänkt såhär;
  • Testa kroppen (fogarnas status) med promenader efter förlossningen. Känns det att jag blir stabilare/starkare i bäckenet dag för dag , eller vecka för vecka eller inte alls?
  • Ta ut mountainbiken på luftning, känn efter om det fortfarande hugger på sidorna av magen och hur fogarna känns alt. hur länge jag kan cykla innan det gör för ont/stelt i fogarna.
  • När foglossningen inte känns längre (fan vad knäppt det känns att skriva så för det känns så långt borta..); börja köra korta intervallpass (tuff fartökning 3 minuter) sittandes på racer/mountainbike på jämnt underlag. Känn lyckan men avbryt om fogarna gör ont!!!
  • Börja med samma styrketräningsupplägg som jag hade den första hälften av graviditeten (kolla i boken jag fick av ola på övningar) direkt efter forlossningen om det känns bra. Dvs. kör normalhårt för armar/axlar, lugnt för bålen, och gör inga övningar som frestar på fogarna. Tänk att jag ska träna upp magmusklerna från grunden dvs. inte köra raka situps på en gång utan börja med stabilitetsövningar som omfattar hela bålen i någon månad innan jag går på magen ordentligt.
  • Ta ut mountainbiken i skogen för korta "rekreationspass" när du blir för sugen men avbryt om fogarna säger ifrån!
  • Börja jogga lätt och testa vart smärtgränsen går för fogarna. När jag slutade jogga under graviditeten så kunde jag bara jogga lätt 5-10 minuter innan jag grinade illa och var som ett kolli resten av dagen. I början (ca v15) kunde jag köra 35 minuter innan det inte gick längre pga smärtor.
  • Börja med normal styrketräning om fogarna håller.
  • Testa ett löpvarv på mountainbikespåret i marka - ont, eller bara GLAD?? ;)
Sammanfattning: Testa, testa, testa vad fogarna klarar, avbryt när det känns som nu, börja med cykelintervaller och börja med löpning först när jag tror fogarna läkt.

September 2010 i Kilsbergen, bara någon vecka innan jag blev på tjocken :)

Nu ska jag banne mig skriva klart 3 frågor i hemtentan!!! Så det så.

//Sara

söndag 24 april 2011

Färdigplanerad

Nu tror jag är hyfsat nöjd med vår föräldrapenningsplanering - finally! Jag är en riktig planeringsnisse när det gäller ekonomi och sånt som man inte riktigt har pejl på innan man sätter sig in i det.

Jag kommer att gå hemma med FP 5 dagar i veckan, då hinner jag precis gå klart 180 dagar med "SGI" och de 90 dagarna med lägstabelopp efter ett år. Jag hoppar ju över ett år i skolan och kan inte vara hemma mer/mindre än 1 år utan att komma i otakt. Sen jobbar jag under sommaren (om jag får sommarjobb som jag troligtvis får, annars så fortsätter ola jobba). Ola går på föräldraledighet och tar 6 dagar FP i veckan från juni/juli 2012 och framåt så länge som vi tycker men ungefär tills hon är 1 år och 6-7 månader. När hon är så gammal och börjar på dagis så borde vi ha ca 40 FP dagar kvar varav 5-10 st med lägstabelopp (171:- efter skatt)
Med denna lösning kommer olas SGI inte att sjunka eftersom han inte jobbar mindre det första året och vi kommer att ha en nästintill konstant totalinkomst under hela föräldraledigheten (-1000:- när ola är hemma).
Funderade ett tag på om jag endast skulle ta 4 dagar per vecka under året jag är hemma från skolan för att dagarna skulle räcka längre men med tanke på att det är jag av oss två som måste/borde "beta av" de 90 dagarna med lägstabelopp (eftersom det är samma som min sk. "SGI") då vi inte skulle klara oss om olas lön byttes mot 171 kr om dagen så valde vi 5 dagar för mig så att de försvinner. (Man får ju börja ta av lägstadagarna först efter 180 SGI dagar.)

Känner mig rätt nöjd med planeringen och ola har godkänt den, hehe ;)

Vi har ju piffat upp vår balkong för sommaren med lite blommor och möbler - rikigt najs :)



Blomhörnan med gjutjärnsspalje á la extra rostad som kaprifolen ska få växa på.. Katterna likes.




Snart kommer pappa förbi och hämtar oss och så ska vi åka tillsammans och handla sommarblommor till hans balkong samt att hämta ut ett gratiskit från apoteksgruppen - spännande! Skrotis är förresten på lagning (igen), denna gång är det höger fjäderben som får sig en uppfräshning :)

//Sara

Sökes: Tips om föräldrapenning??

PUST! Jag skulle vilja ha en statistiker som kunde räkna ut den mest fördelaktiga planeringen av vår föräldrapenning - någon som vill ställa upp? Vet inte hur många timmar jag suttit framför datorn och klickat i olika "planeringar"... Eftersom jag inte varit fast anställd i över ett år någon gång då jag började plugga direkt efter gymnasiet så ligger min föräldrapenning på 170 kr om dagen medans olas ligger på 460 pix efter skatt. Hans dagar är alltså 3 ggr mer värda än mina och om han tar en dag i veckan (helg) så motsvarar det som om jag tar 3 dagar under veckan. Om vi skulle haft någorlunda lika ersättning så skulle det ju inte vara något snack men ioch med att det är sådan skillnad så blir det lurigare... Nu är det ju så med försäkringskassan att om man jobbar mån-fre och begär föräldrapenning någon dag under helgen så måste man ta ut föräldrapenning även dagen före eller efter de arbetsfria dagarna. Det innebär att han måste vara ledig varje fredag eller måndag och vet inte vad chefen säger om det.

Tar gärna emot tips från föräldrar eller andra som är insatta i det här med föräldrapenning alt om någon mattenörd vill anta sig "problemet" men det är ju en hel del regler att ta hänsyn till också... www.forsakringskassan.se


//Sara

lördag 23 april 2011

Vecka 34

Nu har vi gått in i vecka 34 dvs 33 avklarade veckor! 6 veckor kvar!! Håller på med det sista i skolan som är en hemtenta nu innan jag går på mammaledighet, om jag inte får underkänt på något jag redan gjort och måste kompletera vill säga... Hemtentan består av 8 uppgifter och har börjat med den mest tidsödande/svåraste där jag bl.a. ska identifiera i vilket organ en primärtumör finns genom att undersöka en metastas med nio olika antikroppar. Vi gjorde laborationen i tisdags men pga en dålig lösning i ett kit så fick alla studenter negativt resultat i sina vävnader eftersom antikropparna aldrig fick chans att binda in :( Så istället för att använda våra egna resultat så fixade labhandledaren färdiga bilder i olika förstoringar från mikroskopet så att vi skulle kunna analysera ändå (vilket jävla jobb för henne..). Det är alltför ofta som laborationer skiter sig pga lösningar som är för gamla, har för dålig kvalité osv osv... Mer diskussion åt oss men trist när det blev som i tisdags att det sket sig totalt med infärgningen. Kom på igår att det nog är ett coloncarcinom eller "tjocktarmscancer" om man vill avmedicinera det lite i den metastas jag fått undersöka.

Så här tjock var jag igår ;)

Bebis:
Din bebis längd är denna veckan ungefär 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 – 2.4 kg.
Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.
Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.
Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. Även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.
Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern.

Mamman:
Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.


Pappan:
Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen. Du kan också läsa på vårt tema Barn och föräldrar eller känns det för overkligt? Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen.

//Sara

onsdag 20 april 2011

Sprickfärdig?

Nu har jag lagt till en dagräknare här bredvid :) Lite roligare att ha en sån nu när det inte är så många dagar kvar.
Idag bjöd jag älsklingen på namnsdagslunch. Han hade fått för sig att man ska få presenter på sin namnsdag men det är ju underbart att både ge och få överraskningar så varför inte? ;) Det blev restaurangen Stadsträdgården i stadsparken och jag kan säga som det att det var himmelskt. Det händer väldigt ofta att jag tänker att "det här skulle jag kunna göra bättre själv" när vi är på restaurang men idag var det andra bullar.... Ädelostfyllda biffar med örtskysås alt fetaostbakad kyckling med rostade potatisar och sedan en superfräsh tillbehörsbuffé med bla. bönröror och färska marinerade champinjoner till det. Jag bara log och sa "det smakar som mammas mat det här!" dvs. sjukt gott. Jag praktiserade på denna restaurang för 6 år sedan i några veckor och vet dessutom vad som är i flera av rörorna och de hemgjorda biscotti kexen som man fick till kaffet och kan säga att det är bra råvaror, iallafall för 6 år sedan och tror inte de ändrat så mycket för buffén igenom smakade matglädje. Tråkigt nog var den urmjölkade ledningen av personalen kvar men flera nya också som är supertrevliga.

Mätta som svin och trötta av paltkoman cyklade vi upp till stan för att handla lite. Jag skulle ha linsvätska och gick in i närmsta optikerbutik och snappade åt mig en flarra. Jag gick mot kassan samtidigt som jag frågade vad flaskan kostade men det jag fick som svar var "OJ!! Nu är det inte långt kvar!!" (Observera att jag inte träffat mänskan förr ;)) "Oj, 80 kronor menar jag, hehe" Sa hon och log. Nää, det är en månad kvar sa jag till kvinnan som tyckte jag redan såg sprickfärdig ut. Det är dessutom mer än en månad kvar, 51 dagar mer bestämt så jag undrar hur stor jag kommer att vara i slutet. Morsan tror att jag kommer att få en jättestor mage när hon sett hur jag ser ut nu och hon har ju burit 3 ungar så hon borde väl veta... 14 kilo totalt eller 11 kilo sedan inskrivningen har jag gått upp och SF-måttet har legat stadigt på 1-2 cm över normalkurvan (dock fortfarande inom standardavvikelsen) så vi får se om lillan vill ut nån vecka tidigare eller om hon ska götta till sig i värmen ända till mitten av juni (hoppas på det förstnämnda). Till midsommar tänker jag gå runt med barnvagn - så det så! ;)



//Sara

tisdag 19 april 2011

Right now

I morse funderade jag över om jag skulle ta kryckorna till skolan för foglossningen gjorde så ont men jag gick som en geicha till och från bilen och skolan istället. Vi får se hur det känns imorn. Nu ska jag äta upp min filtallrik sedan ska vi gå en kärlekspromenad (typ runt kvarteret, hehe) i solnedgången ;)


//Sara

lördag 16 april 2011

Vecka 33

Idag går vi in i vecka 33. 7 veckor kvar, (eller kortare eller längre...) 7 veckor är sjukt lite har vi precis insett här hemma när vi åt frukost i morse. Snacka om blandning av miljoner olika känslor när jag tänker på hur kort tid det är tills vi är tre. Tillåter mig inte att gå ner mig totalt mentalt och bara filosofera och "boa klart" i lägenheten förrens jag är klar med skolan. Just nu är det jag har kvar i skolan prio 1, annars kommer det att bli pannkaka av alltihop.

Bebisen: I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är ca 31 cm. Finger- och tånaglarna är helt utvuxna. Nu är fostret så stort att det vanligen inte har plats att vända sig självt. Barnet ser ut som ett litet nyfött spädbarn.

Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.

Huvudhåret blir tjockare och lanugohåret på kroppen försvinner allt mer. Ögonbryn och -fransar blir längre.

Mamman:
Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Att ligga på rygg är inte så bra eftersom den tunga magen trycker på en ven som på svenska heter nedre hålvenen. På grund av detta kan inte det blod som har varit ute i kroppens nedre del återvända till hjärtat för att pumpas ut igen, och man får för lite blod att pumpa både till sig själv och moderkakan, vilket kan medföra att du blir yr och mår illa. Bäst är oftast att ligga på sidan.

Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan.

Är inte livmodertappens körtelsystem fint i Alcian blue pH 0,5? ;)

//Sara

torsdag 14 april 2011

Det där med att lära en gammal hund...

Fan vad ont jag har i ryggen då. Det blir inget disco för mig ikväll. Lillkotten i magen (eller ska jag säga storkotten) trycker något jävulskt på revbenen att de konstant är superömma. Men vart ska hon ta vägen liksom, hon väger ju minst 2 kg och är 45cm lång vid detta laget?

Idag har jag varit på universitetet från morgon till fem och gjort fler infärgningar samt bedömt glasen i mikroskop och fotat en del med super-leksaken. Labhandledaren jobbar egentligen på sjukhuset och det märks. Exempel på det är att hon inte ger instruktioner. Ok, då följer vi protokollet tänker man då men nej, mellan punkt 14 och 15 ska ni doppa preparaten två gånger i denna lösning. Jaha, men hur fan ska man veta det när det inte står? Jobbar vidare... Och när hon ska visa hur man utför ett moment så gör hon alla grejer i normal takt utan att säga något och nämner inte att resultatet måste se ut på ett visst sätt för att det ska gå att kolla på i mikroskop.... Eller som när vi frågade henne efter laben vad som går att hälla ut i vasken (har haft ca 40 olika lösningar uppe) så säger hon "häll ut allt i vasken!" Eh, jaha.. då gör man ju det. För att hon 5 minuter senare frågar uppjagat "men har ni hällt ut dom här lösningarna? Dom ska jag ju använda på tisdag" och "har ni hällt ut den här lösningen?! Då måste vi ju utrymma salen!" osv... (och nej, jag överdriver inte)

Jag ska nog ta och börja med labrapporten nu. Den ska vara inne på måndag och jag ska ha med 50 bilder och bildtexter. Bäst att sätta fart...

//Sara

onsdag 13 april 2011

Teaser

Här kommer en snabbisblogg om dagen. Tagit 32 bilder hittils på 3 av 10 vävnader...




Ska vi köra en "gissa bajset" nu eller?? ;)

//Sara

Inredning á la Sara

Gårdagen var minst sagt fulltecknad med "gravida mått mätt". Var i skolan och färgade in 10 olika vävnader med 5 olika färger för hand vilket har gett mig 50 olika snitt att undersöka och bedöma inför skrivandet av labrapporten. Laborationen tog hela dagen och efter det tog jag bussen till andra sidan stan för att hämta hem Skrotis som pappsen lagat klart (tack för det!) Hela fjäderbenet hade rostat ihop och den reservdelen finns ej längre att köpa då bilen är från -85 men pappa lyckades efter lite konsultation från arbetskamraterna svetsa fast en rejäl bussning, svetsa lite till, blästra och lacka tills den såg sprillans ut igen. Bara avmonteringen av fjäderbenet tog väl runt 5 timmar... (när man lossar en bult som inte rubbats på 26 år så sitter allting fortfarande fast av rost om man inte har rätt verktyg) . MEN nu fungerar bilen igen och jag ska ombesiktiga den inom kort.. Efter det åkte jag hem och kastade i mig en halv matlåda och styrde bilen mot klubbstugan där det var dags för styrelsemöte. Körde lite styrketräning kvarten innan bara för att chocka musklerna lite ;) Vi kom hem klockan 21 efter ytterligare ett trevligt styrelsemöte. Är nog inte vanligt att styrelsemöten förknippas med ordet roligt men i Almby IK är det faktiskt så. Jag och Ola fick också beröm för att vi hanterat klädbeställningen från Kalas och allt efterjobb så bra. Fakturorna stämde på pricken, så det var skönt :)

Me, the belly and Skrotis... chillin´ like it's 1994


Det verkar blir så att jag och ola åker ensamma ner i Skrotis till Östgötaloppet i helgen om det inte är någon mer som vill åka med ner?

 Kom på en supernördig grej också... Universitetet har köpt 7 nya mikroskop för nån månad sedan varav ett med kamera i. Hur fräsigt vore det inte att ta kort på de finast färgade vävnaderna och sätta upp här hemma i ett kollage?! Det är inte direkt som om folk utan medicinsk vana kommer att förstå vad fotona föreställer och de som ser vad det är för nått lär inte bli äcklade utan, som jag, tycka att det är assnyggt! Nu gäller det bara att övertyga gubben att vår lägenhet börjar skimmra av färgglada närbilder på epitelceller i trachea eller langerhaunska öar i pancreas ;)  

//Sara

måndag 11 april 2011

Bebben växer som hon ska

Min graviditet - BF Fre 10 jun 2011
Din graviditet startade Lör 4 sep 2010.
Din menscykel är ca 26 dagar
Du blev gravid ungefär Lör 18 sep 2010 (ägglossningen).

Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 2 fulla dagar (v31+2).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 10 jun 2011
Du har 60 dagar kvar till beräknad förlossning.
 
Var hos barnmorskan imorse. Hade ett blodtryck på 115/60 och lillans puls låg på 145 slag i minuten. Mitt SF-mått var 31,5 cm och barnmorskan kände lite hur hon låg i magen. Vi har alltid trott att hon legat med huvudet/rumpan uppåt åt höger eftersom det är just där som vi brukar känna att hon trycker ut något stort ibland. Men det visade sig att "hela paketet" som alltid ligger till höger är benen! Huvudet är neråt och ryggen upp åt vänster tydligen. Hon har legat på detta sätt i flera veckor nu... Fick info om en föreläsning om förlossningsavdelningen på USÖ så dit ska vi nog gå och lyssna någon gång i maj :) Tid för "föräldrautbildning" har vi också fått; 3 tillfällen med det första den 3e maj. Tydligen så var det jättemånga på vår vårdcentral som blir föräldrar i vår/sommar att vi först får komma dit i vecka 36 (lite i senaste laget kanske).
 
Nu ska jag snart åka till universitetet för den sista föreläsningen innan jag blir mamma! Resten av kursen som pågår till 1/5 så kommer jag att ha tre laborationer och en hemtenta att göra sedan är det chipp och hej! Föreläsningen är 3 timmar elektronmikroskopi med Godthfrid - en 1,60 lång 130 kilos tysk med grov brytning som ser ut precis som jultomten ;D
 
Visst är livet underbart?
 
//Sara

lördag 9 april 2011

Vecka 32 (31+0)

Då var det exakt 2 månader kvar, eller 62 dagar som det står på familjelivs hemsida. Jag mår betydligt bättre sedan jag ökat intaget av kolhydrater och att jag har börjat äta fler mellanmål. Vikten är 9-10 kilo plus jämfört med inskrivningen i vecka 8. Ska bli skönt att bli normal i kroppen igen, eller; visst kommer kroppen att kanske aldrig bli sig lik men jag längtar tills jag får den känsla jag brukar ha i kroppen när jag tränar kontinuerligt som vanligt dvs lätt, tight, smidig och stark.  


 Våran fina retrovagn :)

Under en sväng med bågen förra sommaren

Bebis: I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ca 2000 gr, alltså 2 kg.

Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.
Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen. Nu är det vanligt att fostret hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper babyn att träna på sin andning. När barnet hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten.
De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan.

Mamman:
Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.

Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar. De påminner om mensvärk.

Nu ska vi gå på trädgårdsmässan och sen blir det myslunch på stan, kanske får vi sällskap av min mor :)

//Sara

fredag 8 april 2011

What´s up

Det är hyfsat lugnt i skolan just nu, mest olika laborationer inom immunhistokemiska metoder. Lärde mig att göra apsnygga blodutstryk igår och lyckades med venprovtagningen på första försöket! Känns skönt nu när man har lite mer pejl efter att ha gått två år på biomedicinprogrammet. Jag har en så pass mer bred kunskap om medicin över huvudtaget att forskningsartiklar inte längre alls känns som grekiska. Att följa ett protokoll under en laboration, ställa in maskiner och att utföra momenten på ett korrekt sätt gör jag nästan automatiskt. Det är som en helt ny (fantastisk) värld har öppnat sig via min utbildning. Hoppas att mitt jobb som BMA är lika givande annars så kommer jag nog att plugga ett år master och sedan doktorera inom kort.


Såhär ser kontoret/cykelrummet ut just nu, min mountainbike bars ner i förrådet igår och jag grät en skvätt. Ola var ute på första mtbsvängen igår eftermiddag och jäklar vad avis jag blev :(




Lillgumman ska få mysa i denna när hon ploppat om det inte blir för varmt för henne ;) Supermjuk! strl 50

Två nya pyjamasar (fick båda för 79:-) i strl 56 men de är rätt små i strl..

Nu ska jag kolla resultatet från flödescytometin!

//Sara

torsdag 7 april 2011

14 dagar...

För exakt 2 veckor sedan såg maggen ut såhär...


 Och nu... vecka 31 (30+5)

Alltså vad säger man... "OJ vilken skillnad!" Sa Ola när han fick se bilderna men när han fick reda på att bilderna tagits med bara 14 dagars mellanrum trodde han mig inte. ;) Det märks väldigt väl att hon växt till sig. Om jag ligger mer ostbågeformad än en pinne i sängen så känner jag att hon trycks upp mot revbenen eftersom det känns ömt och tryckt att andas. Igår kväll låg hon och frenetiskt försökte trycka till sig mer plats i magen genom att trycka neråt (på blåsan) när jag låg på sidan vilket gjorde ont så att jag inte kunde somna på flera timmar. När jag la mig på rygg i stället låg hon så snällt stilla ;) men somna på rygg är inte min grej. Sover bäst på mage (HAHAHA, prisa gudarna när man får göra det igen!)

Har köpt hem lite fler plagg till lillan också, supersöta och såklart på REA (varför handla till fullpris när det finns massor att välja på till reducerat pris?) samt en jättefin sommarklänning till mig. Funderar på att ha med den i BB-väskan bara för att ha något fint att kolla på (förutom Ola) när jag ligger och krystar...

//Sara

tisdag 5 april 2011

Lagt om kosten - nu är jag (nästan) normal!


Någon gång förra veckan började jag känna mig seg i huvudet. Alltså inte seg efter att ha pluggat intensivt utan precis som den känsla man får i huvudet när man har fått hammarn - big time. Noll fokus i blicken, såg suddigt, pratar sluddrigt och jättelångsamt och STORA koncentrationssvårigheter. Men kände ingen hunger, så varför skulle jag äta mer? Trodde jag skulle behöva stå ut med segaste huvudet i stan tills graviditeten är över men nu har jag tagit mitt förnuft till fånga och agerat försöksperson åt mig själv.

Hjärnan går ju på glukos, alltså kolhydrater, så dessa modifieringar har jag testat:
  • Bytte min vanliga gravidfrukost bestående av fil+musli och två mackor till en redig portion gröt + två mackor + 2 glas mjölk. Resultat: huvudet segnar ner knappt 2timmar senare jämfört med 1 timme med förra frukosten.
  • Har med mig massa frukt till skolan och äter en frukt i varje 5 minuterspaus (som infaller ca var 50min). När frukten tar slut äter jag istället en skiva grovbröd. Innan åt jag aldrig oftare än var tredje timme och klarade mig på det utan att bli påverkad. Resultat: Hujedamig! Jag fattar vad föreläsaren säger, vad jag skriver ner och jag sitter inte och dreglar av parkinsonism. 
  • Har bytt tallriksmodellen mot den modell jag hade när jag tävlade dvs mer kolhydrater. Har skurit ner på mängden fett för att inte få ett onödigt högt kaloriintag när jag nu kompenserat med större mängd kolhydrater. Resultat: "Hammarn" håller sig borta under längre tid nu när jag äter större del kolhydrater.
Ska nog tillägga att jag aldrig känner mig hungrig under dagen. När jag tar mina mellanmål är det aldrig för att jag känner mig hungrig, utan för att förhindra segheten i huvudet. Har aldrig varit med om att vara så pass hängig (utan att göra någon hård fysisk aktivitet) eller känslig som jag är nu. Har känt av som "menssmärtor" i 3-4 dagar nu så lillan käkar och växer nog jättemycket just nu. Gissar att hon suger upp det mesta av mitt blodsocker så att mitt huvud lämnas åt slumpen, och att det är därför jag känner mig som hejkom-bacon... När jag varit hos barnmorskan har jag ca 30 min efter frukost haft ett glukosvärde runt 4,0 mmol vilket är rätt lågt. Som ogravid brukade jag ha runt 5,5 mmol utan att ha ätit något så visst är det en skillnad. Ingen graviditetsdiabetes här inte!

Känns nu ganska tryggt att jag kan göra någonting åt segheten. Direkt efter maten och ca 1 timme efter är jag normala Sara, sedan pratar jag mindre och mindre och tillslut kan jag inte prata utan att stamma och då kanske det gått 3 timmar sedan jag åt. Haha, det är ju som om jag skulle kört på med ett hårt träningspass och snittat 185 i puls utan att tillföra energi, fastän att jag sitter still! Längar som fan nu tills hon ploppar ut och jag kan börja träna och bli stark igen.

Klockan 17 till 20 ska jag infinna mig på patologen på USÖ för att få snitta preparat för första gången! Kul säger nörden :)

//Sara

lördag 2 april 2011

Vecka 31 (30+0)

Idag går vi in i vecka 31, bara 9 veckor (eller 69 dagar) kvar nu! Fasen vad skönt. Längtar efter att få börja träna, och bli mer Sara-aktig igen. Kanske gå på någon konsert eller dricka en liten avec efter maten, hehe. Mest längtar jag nog efter att bli en liten familj. Haha, om 9 veckor har vi en liten familj, jag och Ola. Fast hittils har vi ju sagt att vi är det; ola, jag, kissarna och sköldpaddorna. Men nu blir det ju minst sagt lite extra med en blandkotte av Sara+Ola som tillkommer. Tänk så fantastiskt! Det ska bli kul att följa henne från nykläckt till gammal och veta att hon är är en blandning av mig och den man älskar mest. Kanske låter lite tacky, men det är ju faktiskt sant.
Förmiddagen har vigts åt att leta fram och testa ut cykel, cykelskor och -kläder till olas syrra som ska köra vätternrundan (eller var det halvvättern?) och vid ett tillfälle fick jag glädjefnatt och kramade om Ola och sa "tänk! när vi får lära våra ungar att cykla!!" Det blir nog en häftig känsla :)


Vecka 31Bebisen: I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt.
Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.


Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt. Barnet har oftast inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Mamman:

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta att hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.
Fundus-måttet brukar ligga på mellan 29-32 cm runt den här tiden. Magen växer och dina revben och ditt bäcken kan kännas ansträngt efterhand som fostret växer. En del kvinnor känner mer av sin halsbränna när livmodern trycker undan de inre organen eftersom det blir allt mindre plats för magen och dess innehåll. Det kan lindras lite om du håller dig upprätt efter en måltid.


Ett av de vanligaste problemen är att man får ont i ryggen. Detta kan uppkomma nästan när som helst under graviditeten och till och med finnas kvar upp till ett par år efter graviditeten. Försök att ha en bra hållning och i mån av ork försiktigt hålla uppe konditionen och stretcha. Glöm inte att be den blivande pappan om en skön ryggmassage emellanåt.


Kroppen producerar ett hormon som heter relaxin. Det är detta som löser upp bäckenet så att det blir mer flexibelt och hjälper till att vidga bäckenet inför förlossningen. I vissa fall blir besvären väldigt svåra och man kan få så kallad foglossning. Det här kan orsaka en mer vaggande gång när du går. En del kvinnor kan gå igenom detta också utan att känna mycket av det. Det betyder inte att din kropp inte är redo för en förlossning. Tillhör du en av dessa kvinnor så kan du känna dig lycklig.


Partner:
Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage. Tänk också på att blivande mamman inte ska bära tungt, framför allt inte belasta kroppen ojämnt.


Förresten! Min snälla pappa har mekat med Skrotis så nu fungerar han igen! Det ska bli skönt att kunna dumpa alla Almbykläder som vi beställt i Ljungstugan och kunna åka och storhandla igen :)


//Sara

fredag 1 april 2011

Not so smart any longer

Gud vad mycket fina sommarklänningar det finns på internet! Vill ha alla nedan, frågan är bara om man vågar beställa någon klänning medans man "inte är i närheten av 36 om jag säger så"..?? Lär ju inte kunna ha klänningen förrens i slutet av sommaren ändå..  





 Alla klänningar är från Nelly.com

Huvudet är fortfarande gröt. Känns som om jag har bränt hjärnan ordentligt genom att plugga skoningslöst (fastän det var mer än en vecka sedan jag gjorde det). Undrar om denna, som jag känner det, sänkning av IQn med 50% kommer att hålla i sig ända till förlossningen... Hoppas inte det, för ibland blir jag rädd för mig själv hur jäkla efter jag är med tankeverksamheten. För att inte tala om kunskapsinhämtandet i skolan - jiiises! Har säkert stavat fel 5 ggr i detta inlägg också. Jodåsåatt... Här ligger vi på topp.

//Sara