måndag 28 februari 2011

Bebispimpat sovrum

Kissarna busbråkar i hallen ;) Neo blir dock avtänd när jag står och kollar eftersom jag brukar säga till när han är för hårdhänt mot lillkissen. Av någon anledning kan jag inte ladda upp filmen.. Hmm får nog gå via yåtåbe.


Här kommer istället lite bilder från vårt bebispimpade sovrum :)




Skötbordsbyrån, vaggan och den nya blöjhinken


Undra vad vi ska ha på väggen över skötbordet?? Skulle vara fint med flera tavlor i grupp på bebisen (framtidsprojekt) :)


Skötbordet uppfällt. Tar mycket mindre plats så och kissarna har det som koja.

Nu ska jag äta lunch. Har ägnat hela förmiddagen åt urinpatogendiagnostik så lite käk är jag allt värd ;)

//Sara

söndag 27 februari 2011

Bilder från Linköping

I eftermiddag var vi på gymmet Ola och jag. Körde 15 minuter på spinnhojj innan styrketräningen på ca 75% av maxpuls. Magen slår emot benen trots att jag höjt styret med 20 cm, hehe. Har lite skönt att det inte var jättemycket folk men så var det ju sen söndagseftermiddag också. Framsida lår, Biceps, triceps, kapparna, deltaoidus, bröst och rygg + några sekunder hängandes i ryggställningen (guld för fogarna/rygg/nacke). Höfterna har hållt ihop förvånadsvärt bra under dagen (kan gå någorlunda normalt) - skönt! :)

Lite bilder från helgen..

Syrran flyttade hemifrån för 4 år sedan men trots det har hon tydligen ingen osthyvel?! Vi åkte ju som tur var till IKEA senare den dagen så nu är hennes kök fulländat ;)

Syrran hade hand om golvgörat medans jag satt i soffan och beskrev/domderade hur hon skulle sätta ihop IKEAmöbeln som hon köpt. Visst är vi lika - not :)

Jag - mätt, trött och gravidrosig om kinderna efter indisk brakmiddag med syrrans döva katt "Hassan" snuffandes på halsen...

Pannakotta blev det också! Med björnbärskompott på. URgott!

Vårt sovrum har blivit pimpat också med nytt sängöverkast och lilltösens skötbord/byrå och även hennes fina vagga. Bilder kommer imorn!

//Sara

lördag 26 februari 2011

Vecka 26 (25+0)

V.26

Nu är vi inne i ny vecka - igen! 35 cm och 900g säger jag bara. Var på IKEA igår med syrran och ouf vad jobbigt det var att knata runt i 2 timmar i fogarna och rygg. Varje gång vi stannade för att kolla på något (kanske var 10e meter) så satte jag mig på det som fanns i närheten som definitivt inte var sittbänk men är man gravid så får man inga konstiga blickar om att man kanske sitter lite konstigt :) Nu ska vi gå promenad här i linköping, det blir väl runt kvarteret innan vi vaggar hem igen...


Bebisen:
I vecka 26 är medelkroppslängden ca 35 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ca 900 gr. Huvudets omkrets är nästan 25 cm. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut med sina lungor. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Spela musik som du gillar.

Fostrets ögon har hittills varit stängda för att näthinnan ska kunna utvecklas men nu öppnas de och fostret börjar blinka.

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Omkring denna vecka börjar fostret öka rejält i vikt inför sin födelse.

Mamman:

Nu närmar sig livmodern de nedersta revbenen och nu går du in i den sista och tredje trimestern. Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Du bör ha gått upp mellan 7 och 10 kg vid den här veckan. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen. Försök att dricka mycket mer vatten än vad du vanligtvis gör.
//Sara

fredag 25 februari 2011

Impuls road-trip med skrotis

Fick ett infall om att åka ner till min syrra i linköping i morse. Ringde henne och hon hade också tydligen också precis fått ett infall och tänkt "vad kul det skulle vara om hon kom ner" så nu är det bestämt. Åker efter lunch och kommer hem igen imorn eftermiddag. Det blir den längsta resan med/för skrotis någonsin, hoppas han håller ihop och inte kackar någonstans mellan hjortkvarn och borensberg ;) (Vill INTE byta däck med foglossning)

Det hela började egentligen med att jag ville gå på IKEA och köpa lite grejjer inför lilltösens nedkommst och önskade att syrran kunde följa med men hon bor ju 1,5 timma bort utan bil så jag får komma till henne ;) Hon har förresten startat en blogg: www.ceciliabac.blogspot.com som jag tycker ni ska gå in och checka in. Det finns även en mindre smickrande bild på mig där så att ni blir lite lockade, hehe...

Nu blir det plugg och därefter fiskbullar!! Imorn går vi in i vecka 26 :D

//Sara

torsdag 24 februari 2011

Jag har syndat.

Kunde inte hålla mig. Näpp - begäret blev för stort. Nu står det en kak-jävel i ugnen och gottar sig i eftervärmen. Kaffet håller på att rinna igenom filtret och jag ska snart få smaka hallon/kokos kaka från ett recept som jag tog kort på med min suddiga 1 megapixels mobilkamera när jag var på vårdcentralen för några månader sedan. SÅNT kommer man ihåg ;)

Har haft huvudvärk hela dagen och efter att ha varit huvudvärks-fri i drygt en vecka så märker jag verkligen hur mycket svårare det blir att "keep the jolly spirit up" under plugg och andra grejjer som kräver lite tankeverksamhet.

Hur gott alltså? Rykande varm...

Maggen just nu i vecka 25 (24+5)

Nu blir det kakmys framför family guy med älsklingsgubben :)

//Sara

Dagens no1

Tre svenskar, två norrmän och en estländare....


Hellner utklassade världseliten med siktet inställt på att vara skitglad om han tog en pallplats och Jönsson gråter av glädje i TV ;) Då blir man lite stolt...




//Sara

onsdag 23 februari 2011

Breaking the habit

Hur sugen kan man bli på sött? Och bebissnuff? De senaste dagarna har jag gått runt och tänkt på tårtor, kollat på tårtor i mina mattidningar (kvinnoporr enligt ola) och sparat slatten kaffe i moccabryggarn lite längre än vanligt för att "jag kanske ska baka en liten kaka sen och då är det ju gott med kaffe i". What´s wrong with me?! Har aldrig varit den som varit sötsugen förr. Igår kväll blev jag impuls jätte-sugen på kaka (vi har aldrig sånt hemma) men skivade ett äpple i klyftor för att ha något gott att plocka med och idag (nyss) hände samma sak.. "Man kanske skulle ta och baka en sån där bärkaka med saftig botten" för att minuten senare ställa tillbaka den framställda plastbuken och tänka "Nej nej, vad fan håller jag på med?!". Snacka om att underhålla ett beroende genom att tillföra mer socker. Mixade tillslut lite hallon, naturell yoghurt, linfrön och havrekli till en mellanmåls smoothie men känner att jag fortfarande är sugen på kaka. URK!


//Sara

Kommunikationsproblem

I ungefär en månad har jag gått och funderat på när jag ska få komma till barnmorskan. Har inte varit där sedan inskrivningen i vecka 8 och har inte hört någonting från henne sedan dess. Är ju i vecka 25 nu. När jag ringt till min BM har det bara kommit upp en telefonsvarare om att hon inte är där. Jaha? Idag ringde jag till en annan BM på min vårdcentral och frågade när jag skulle få hem det där kallelsebrevet. "Men du skulle ringt efter ditt ultraljud och bokat tid själv" fick jag till svar. Va? Jag kommer ihåg att jag frågade min barnmorska flera ggr under inskrivningen hur upplägget skulle vara, typ om, när och hur man ska kontakta sjukvården för att vara förberedd (står nada på internet och är ju ny på det här) men hon bara fabblade bort det med ett "det är långt kvar, du behöver inte göra någonting". Vet att jag skulle skrivit in i kalendern om hon sagt att man ska boka tid själv, eftersom jag alltid skriver ner sådana viktiga saker. Fick en tid med en annan BM fredag nästa vecka. Kommer då vara på randen till vecka 27 och skulle ha varit där v23-24. Känns lite som om man blivit snuvad på något och bortglömd. Har ju massa frågor eftersom detta är min första graviditet... Det visade sig att min ordinarie BM brutit armen och att jag kunde byta till den tjej jag ska till nästa vecka om jag ville... Vi får se...

//Sara

tisdag 22 februari 2011

Mammajacka

Har precis hämtat ut paketet med min vårjacka :) Det blev en mama-trenchcoat som knyts under bysten istället för i midjan - lite för stor men det är inte läge att vara petig när man är på tjocken...


//Sara

Vad som rör sig i mitt huvud just nu

Ännu en dröm...

...Jag drömde att vi fått hem vår lilla bebis, ola var på jobbet fast min syrra var där..... och några mexikanare med banjo och hatt och allt. Vi hade haft vår lilla dotter hemma i något dygn då jag kom på att "men vi har ju inga blöjor- hon har ju gått utan blöjja hela tiden!!" och vi har inga andra skötbordsgrejjer som små små handdukar eller uppblåsbart skötbordsunderlägg heller!! Ola var ju på jobbet och syrran var i lägenheten så jag började ringa runt frenetiskt efter bekanta som eventuellt kunde köpa alla grejjer på en handskriven lista som vi saknade. Jag kunde ju inte åka till affären för vagnen var nedpackad i förrådet och någon bilbarnstol hade vi inte köpt än! Ringde och ringde men ingen verkade kunna svara. Det var då jag kom på att "men just det: bebisen har ju inte kissat/bajsat på de 2 dygn vi haft henne??" Men vad faaan! Jag har ju glömt bort att amma henne!! Hon har gått utan mat/vatten i 2 dygn! (fast hon var lika glad för det) Det sista jag minns av drömmen var att jag gick runt med bebben på armen och letade efter min stora röda kudde så att jag skulle få stöd för ryggen när jag skulle sitta och amma medans mexikanarna stod i vardagsrummet och log...  

Drömtydning: Tror jag skulle känna mig mer säker och beredd om vi hade lite fler bebissaker hemma ;) (typ som en nagelsax med rundade kanter eller små små bebisblöjjor)


//Sara

måndag 21 februari 2011

Har kört min första dubbelhelg mountainbiketävling för säsongen

TENS apparaten på över fogar/ländrygg - Check! Satt praktiskt taget hela dagen igår framåtlutad över skrivbordet och det känns idag kan jag säga. Igår kändes det som om jag kört min första tävlingshelg för säsongen på en backig bana - i ryggen alltså. Får alltid skitont i ryggen de första tävlingarna varje säsong innan jag (än en gång) kommer på att jag måste öka upp styrketräningen för ryggen. Nu är det bara så att jag har inte suttit på min älskade hojj sedan i september utan den grymma tröttheten beror på att jag suttit ner framåtlutad med en bebis i magen en sisodär 10-12 timmar. Vad tror ni då Sara Backlund gör när hon kommer på att hon börjar få ont i ryggen á la graviditetsbelastning? Jo, armhävningar! På knäna! Magmusklerna är nästintill frånvarande vid det här laget så jag behöver inte ens berätta om hur mycket fällknivseffekt ryggen får uthärda vid vanliga armhävningar. Till och med jag inser att det skulle vara mer skadligt än bra att köra vanliga för ryggen. Så jag har alltså infört raka armhävningar som standardstyrka här hemma eftersom de är en av få övningar som fungerar med foglossningen också. Hoppas att jag skjuter fram ryggsmärtan ytterligare några veckor genom att stärka ryggen.

På tal om ytterligare några veckor... Ola frågade lite busigt mig igår hur mycket jag väger nu. Vet inte om jag vill veta svarade jag tillbaka men tippar på 60 eller strax under. Ola hade nämligen precis gått och vägt in sig på "70 komma nånting". Efter en rejäl frukost, kaffe och med TENSapparaten i handen vägde jag in mig på 61 kg nyss. Oj-jävlar (stora ögon). Har hittills gått upp 9-10kg sedan dagen jag plussade den 28 september. Tycker inte att det syns något på övriga kroppen förutom magen att jag gått upp i vikt förutom på låren som har fått ett tunt fettlager vilket de inte hade innan. Oroar mig inte för viktuppgång utan är mer facinerad över hur allting förändras, eller snarare hur kroppen belastas under en graviditet. Många av "krämporna" jag får nu av vardagsting kan jag relatera till som naturlig tränings-bieffekt. ....Som att foglossningen känns som om jag gjort marklyft med fel teknik konstant under 3 timmar, eller att spinningträningen med lätt intensitet på 40 minuter få kroppen att kännas som om jag kört ett tufft distanspass med för lite mat med mig eller att en dags plugg framför datorn får ryggen att kännas som en dubbelhelg backtävling.... Tror jag har en mental fördel jämtemot de kvinnor som inte tränat på den intensiteten iochmed att jag inte blir orolig när jag känner av hur försvagad kroppen är. Jag har kännt det förr och vet hur jag ska göra för att återhämta mig på kortast tid. Ytterligare en underbar sak med träning som livsstil..... ;)

(skit)Tävlingen då jag bröt nyckelbenet...


//Sara

söndag 20 februari 2011

Litet guldkorn i vardagen

Aah, det blev en smoothie med ananas och blåbär :) Måste lägga upp en film som jag snott från en sida på ett urgulligt lamm. Vet att min syrra kommer att skratta ihjäl sig när hon ser detta för det är precis hennes/min humor - haha! (Jag sätter iallafall smoothien på dataskärmen när jag ser lilla puckot)








//Sara

Tillfällig craving

Jag är sugen på tårta. En fet wilmatårta skulle sitta fint. När jag blir sugen på tårta har jag ätit för dåligt för varför skulle man annars bli sugen på något sådant? Skämtåsido. Ska nog mixa ihop en smoothie med hallon och naturell yoghurt och kanske lite linfrön och havrekli. Det blir nog minst lika gott som tårta.

Hmm, högra eller vänstra??

//Sara

lördag 19 februari 2011

Funderingar om bebiskläder

Jag funderar på om vi ska köpa ett klädpaket från blocket till lill-tjejen innan hon kommer. Av alla barngrejjer vi har nu har flest pengar gått åt till kläder. Barnvagnen fick vi ju gratis då den annars skulle kasserats (19 år gammal), vaggan ärvde vi och har hottat upp själva, spjälsäng står redo i mormors magasin och har även den gått i släkten. Skötbord/Byrå köpte vi från blocket för några hundra. Barnkläder är ju så jäkla dyrt eftersom man behöver en hel garderob av dem - på en gång. Bodys för 80 spänn styck och pyamaser för hundringen. Eftersom ola och jag är först i våra respektive släkter i vår generation att skaffa barn (ok, min kusin har ju fått barn men han är bara nått halvår före vår) så är det inte direkt någon som står och kastar bebiskläder efter oss eftersom alla kläder är borta sedan länge. Vi var på marieberg igår och köpte några finfina paltor för det presentkort i fått i julas av olas pappa. Dessutom hade jag ett presentkort med "en gratis body" och "25% på valfritt plagg på Kappahl så dit gick vi in :) Mängder med fina bebiskläder finns det.


Ola valde ett paket med två pyamasar i, tycker det börjar bli lite väl mycket rosa/röda nyanser i byrån nu ;)

Gubben valde även dessa söta strumpisar...

Efter många vändor i sportaffärer efter ett par vår-sommar-höst skor som är bekväma att ha som vardagsskor så hittade jag igår dessa joggingskor för prognation nedsatta från 1200 till 600:-. Är APTRÖTT på att försöka hitta ett par lågskor i vanliga skoaffärer som man kan gå i i timmar, alla skor under 800 verkar vara gjorda för att stå i skyltfönster.

Nu ska jag fortsätta plugga :)

//Sara

Vecka 25 (24+0)

Hej vad det går! Om 15 veckor borde vi ha bebis på G, känns som väldigt kort tid om man bara säger det sådär "15 veckor". 3 månader och 3 veckor låter längre...

V.25

Bebisen:I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gram. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar nu. Bebisen växer stadigt och har förmodligen lagt på sig nästan ett hekto sedan förra veckan. Barnets hud är fortfarande ganska tunn och ömtålig, men kroppen börjar se lite rundare ut. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården.
Mamman:
Känns det som om dina inre organ håller på att bli mosade? Magen blir bara större, livmodern är nu stor som en fotboll! Din livmoder har vuxit ordenligt den senaste veckan. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Nu växer magen och blir allt tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar och det kan vara svårt att sova ibland. Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror.

Vissa gravida kvinnor har problem med ryggen. Och eftersom tyngdpunkten skjuts framåt allt mer så kompenserar många genom att luta sig bakåt. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta.

Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Det är vanligt och helt normalt. Tänk på din hållning när du sitter, går och tänk på att försöka vila mycket, för det behöver du. Kroppen brukar säga till.

 
Pappa:
Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt. Att lyssna genom en tom toarulle eller ett upp-och-ned-vänt vinglas kan hjälpa till lite extra.

Ni ska förmodligen mycket snart på er första föräldrarutbildning. Detta är till för er båda och du ska självklart följa med, engagera dig lika mycket som den blivande mamman så hon inte känner att hon står ensam inför det.

//Sara

torsdag 17 februari 2011

Men men men men.......

"Men men men men men men men men men


Huuuuu huuuuu u u


men men men men men men men men men..."


Loves it.

Vi ska ha barn! Yea, sure?

Har kommit på att det bara är 16, snart 15, veckor kvar innan vi får en liten bebis om allt går som det ska. Helt sjukt egentligen. Imorse när vi åt lyxfrukost (vanlig frukost + juice och ägg) halvskrek jag till Ola att "fan vi kommer att ha ett barn här om 16 veckor!!?". "Och det är Våran unge!". Fick lite halvdumma blickar tillbaka och ungefär denna fras tillbaka: "Well yeeees - you are pregnant crazy lady"..... Tror inte jag kommer att fatta att vi är föräldrar förrens lilla tösen har ploppat ut - om ens då. Känns så overkligt. Typ att "jaha, leder graviditeten alltid till ett barn? Va? Nu? Redan? Vassadu? Jag? Mamma? Vem är du?" Man blir nog lite väl verklighetsrubbad som gravid tror jag, om inte lite störd i huvvet....

I förmiddags fick jag ett infall om att försöka jogga. Snodde Olas sköna Craft-vinterbyxor och vek ner till under maggen och hans största cykellångtröja som nätt och jämnt gick att stänga. Tur ibland att man har en karl som inte är i mega-format. Körde geichastilen dvs 30 cm steg (annars brakar det ihop) och var ute i drygt 25 minuter fast sista 10 min hemåt gick jag som en gammal tant med handen på höften - aj säger jag.

Snyggaste kulan i stan?

Gårdagens lunch och dagens matlåda ;) Blåcastellokyckling kan rätten heta. Blåmögelost, kyckling, babyplommontomater, salvia, timjan, mejram, rosmarin, grädde, lite salt o peppar. Så otroligt gott och enkelt! Krydda stekt kyckling med ca 2 msk av vardera krydda, slå på grädde i pannan. Lägg allt i form med tomaterna, klicka på blåmögelost och kör in i ugnen tills det bubblar.



 Dagens outfit (hehe). Tröjan är eg. en rak klänning som jag fick av Nina som jag hottade upp med svart skärp samt att jag knöt den under magen så att kulan såg rund och fin ut.


//Sara

tisdag 15 februari 2011

Gravidmode på TV

Vi var på Efesos sent igår kväll med Jenny, Oscar och "gymkillen" som var på blixtvisit i örebro för att köpa en barnvagn + att få träffa oss såklart ;) De var jäkligt nöjda med den valda restaurangen, särskilt Oscar tror jag som mumsade högt i varannan tugga, hehe. Nu på nyhetsmorgon har de mode för gravida, det kommer en till sändning nu kl 9.50 :)




//Sara

måndag 14 februari 2011

Dagens hitte pao

Så, lite piggare, lite fräshare. Mat i magen och visst är det Alla hjärtans dag idag? Bäst att sätta på sig nått rosa dagen till ära ;)

En klänning i strl 36 som hängt ensam länge, länge i garderoben blev utmärkt som gravidblus. Dock jäkligt tajt över bysten :P

Dagens lunch: Det jag tänkte göra igår men som inte blev av nämligen kinamat. Gött, men skulle vilja haft mer "fyfan vad starkt!!"-känsla. Dessutom smakade det inte så mycket kokosmjölk som jag trodde det skulle göra. Mer sambal nästa gång.
Recept från huvudet: kyckling, lök, böngroddar, kokosmjölk 400ml, fisksås, knappt en matsked soya, vatten, ca 2-3 msk sambal, citronsaft, olja att steka i. Det var nog allt??

Vad ska man hitta på idag då för att få gubben att känna sig extra varm i hjärtat? Vi har ju september som kärleksmånad ju. Han gillar ju inte snittblommor och choklad känns lite tacky, men ack så gott... Skulle vilja överraska honom och åka upp och vandra i kilsbergen på solvarma stigar men det går ju inte med foglossningen samt att det är igensnöat överallt. Får hitta på nått annat.. En hundvalp? Ola hoppas ju fortfarande på att det jag har i magen ska vara en liten dogg-puppy fastän vi sett på ultraljudet att det visst är en liten människa där inne. Ibland har killar så jävla svårt att fatta.

//Sara

Måndag förmiddag

Sitter med pulsklockan på. 78 står den på nu. Har "tränat" i 59 min 17 sekunder än så länge. Träningen består av Laurells bok om klinisk kemi, en stol, ett bord och en gravid Sara. Nu har jag 234 i puls, antingen håller pulsklockan på att ge sig eller också så har jag förmaksflimmer. Hoppas på det tidigare.

Håller på att gå upp i limningen över skolan, eller rättare sagt över utbildningsplanerna som ändras stup i kvarten. Nu har de lagt upp ytterligare en ny kursplan där alla kurser är utbytta på mitt program förutom två st. Detta innebär att jag får gå om alla 3 år för att få min legitimation om jag av någon anledning inte skulle klara av allt i det sista året efter min mammaledighet, för efter det försvínner alla kurser som jag måste ha för att få mitt leg. Det finns liksom inga marginaler. Fan vad skönt det skulle vara om man bara kunde släppa allt när man kom hem. Blir faktiskt riktigt sugen på att jobba - det är så mycket enklare (och mer ekonomiskt)...


//Sara

söndag 13 februari 2011

Vecka 24

Har precis kommit hem från Sälen och är förvånadsvärt trött efter att bara ha suttit 6 timmar i en bil. Joo, det var lite köer. Och när köerna var borta bildades det köer bakom en bil som körde 50-60 på 90 väg. Nu är vi iallafall hemma, eller inte ola eftersom han drog iväg för att köra ett skidpass i marka. Han fick ju reda på häromdagen att det blir vasan för hans del så cykeln byts mot skidor fram tills början av mars :) Foglossningen är som vanligt, "det kan bli bättre" my ass. Igår kväll kunde jag inte ens vända mig om i sängen utan ola fick hjälpa till att välta runt mig som värsta jämrande kollit. Kändes som höften gått ur led. Han gav mig sin huvudkudde att ha mellan knäna så att jag skulle få lite mer stöd och kunna somna. "Men då får ju inte du nån kudde?" sa jag motsträvligt, "Nä, men du har ju ont gumman" fick jag till svar. Det är kärlek det!

Bebisen:Nu börjar det bli trångt i magen och det känner du förmodligen, i vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm. Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning.
Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter Om din bebis skulle födas så här tidigt, skulle den ha goda utsikter att klara sig (ca 85%). Balanssinnet är välutvecklat och barnet vet vad som är upp och ner. Nu börjar nästa känsliga utveckling av hjärnan som pågår fram till vecka 36. Könsorganen är helt färdigutvecklade.

Mamman:
Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont. På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer. Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. Tänk på att vissa inköp bör göras i tid eftersom det kan vara allt svårare och jobbigare att handla i och med att kroppen blir allt mer klumpig och magen större. Kanske kan du och din partner börja inreda det blivande barnrummet, bädda vaggan eller planera vart skötbordet ska stå. Våga be andra om hjälp och försök att vila emellan åt. Drick mycket vatten.


Funderar på att göra lite asieninspirerad mat med kokosmjälk, curry, lite sambal och gojjs. Blir nog smarrigt :)

//Sara

torsdag 10 februari 2011

Huvudbry

Känner mig lite stressad. Kan bero på min dagliga dos på 1/3 dl kaffe nyss också men mest på en sk. kaka på kaka-effekt. Eller mer jävligt äcklig kaka på mindre god kaka. Jag hade precis satt mig framför datorn för att försöka greppa vad jag ska presentera på morgondagens seminarie. Ska prata om ett akutfasprotein (ett protein som ökar drastiskt i koncentration under en inflammatorisk process) men den enda informationen som jag hittat är ur forskningsrapporter från början av 2000talet. Verkar inte så hett längre alltså. Står inget om proteinet i kurslitteraturen eller i mina andra medicinböcker - suck. Vad som står för den äckliga kakan på kakan som redan excisterade var att jag öppnade ett mail om att jag än en gång fått underkänt på labrapporten som jag redigerade för två veckor sedan. Piss, onödigt jobb. Av någon anledning har jag väldigt svårt för att få godkänt på saker som min favoritlärare (jo, ni vet hon som borde pensionerats för länge sen) lägger upp. Aldrig hänt förr att jag fått underkänt när jag trott mig vara säker på G eller tom. VG.

Nä, nu skiter jag i hela grejjen och fortsätter läsa om det där utdöda akutfasproteinet...

//Sara

tisdag 8 februari 2011

Resan bokad!

Nu har vi bokat en resa till Tallin, i slutet av mars åker vi!


Här kommer två bilder från hotellet där vi ska bo två nätter. Bar vid poolen, heldag på museum med foglossning - behöver jag säga mer? ;)


Vi var i Riga förra februari och gick på ockupationsmuseet - spännande och lärorikt. I Tallin hinns det nog med några fler museum än ett...

I båthytten förra året, vi var inte det minsta onyktra utan det är såhär vi ser ut brochyrläsandes/blödandes näsblod - tyvärr ;)


Funderar på att impulsklippa håret, det var ett bra tag sedan!

//Sara

måndag 7 februari 2011

Oeffektiv

Slapp dag... Det var det där med att plugga också.. Funderar på att räffsa ihop några åhörarkopior och sätta mig på ett café och plugga bara för att se något annat men vet att jag pluggar bäst hemma. DOCK så måste jag ju fokusera för att lära mig - någonting som verkar vara väldigt långt borta idag :P

Fantiserar mig istället bort några månader och funderar på hur det verkligen kommer att bli att ha ett litet busfrö att ta hand om... En weekendresa ser det ut att bli i slutet av mars också - kan bli riktigt bra :)

Nä nu ska jag skriva ihop något om hemopexin inför ett seminarie (yay)

//Sara

söndag 6 februari 2011

Smart shopping

Vi har ju en ny kamera sedan i december som är skitbra, tänkte att det skulle vara trevligt att ha en bra kamera att ta kort på magen med och sen när lilltösen kläcks. Tyvärr så är jag inte lika snabb med att föra över bilder till datorn som vi tar med den men här kommer ett litet utdrag ;)

Vi var på Bubbel´s (gamla guppi) utförsäljning härom veckan, 70% på allt, och hittade några fina grejjer nämligen en liten stickad klänning/kofta i strl 62, en vintermössa i strl 62 och ett par varma vinterdojjor. Vi skulle inte ens få för oss att gå in där om det inte var rea eftersom vi inte är mentalt kapabla till att köpa sparkdräkter för 350pix men den klänningens kvalité var verkligen något extra så visst är det skillnad på dyrt/billigt även på barnkläder.

Nu kommer min syrra bli lite besviken över att vi köpt ett rosa plagg till lillan eftersom hon är rädd att hon ska bli uppfostrad som en liten förnäm prinsessa - not gonna happend, kolla bara vilka föräldrar hon har ;)

The cool shoes, fodrade och med en mjuk filtinsida för att värma små fossingar i vinterkylan... 

När det var hindersmässa här i örebro så såg vi dessa fräna T-shirts. "Born to be a rocker" i nykläcktstorlek och "övningsgår" i ca 1 års storlek :)

Igår var vi på kärlekspromenad på stan, käkade lunch på favoritlunchrestaurangen Saigon och strosade i sportaffärer plus "örhängesaffären". Vi är på stan kanske en gång i månaden och då går vi (läs jag, ola sätter sig alltid på bänken utanför och väntar) alltid in i den affären. "I'am" heter den om jag kommer ihåg rätt. Har kommit på, att jag nästan aldrig köper något till ordinarie pris och just den affären har så mycket fint på sina reahängare, kollar inte ens på icke-rean. Rosettklämman är i helmetall, och ena armbandet är mörkrött/silver och mörkblått. Fick alla för 20 spänn st ordinarie pris 70-100 st. Räknade ut att jag fick allt till 76% rabatt!

Vi (läs Ola, jag stod i örhängesaffären) hämtade även ut ett gratispaket med havandeskapsolja och handkräm som jag fått via posten. Senare så smorde gubben in maggen med oljan som jag tyckte luktade Bodaborg vilket var jätteskönt! Oljan gav en lätt hetta och var som en gosig massageolja, men mest härligt var det nog att bara bli struken på magen medans lilltjejen sparkar tillbaka som protest :)

Vår andra lilltjej här hemma är Leia som ser lite skum ut på den här bilen men som fått en ny hobby sedan någon vecka: ihopknögglade kvitton! Hon blir helt galen av bus när hon hör ett kvitto knögglas ihop och hon har sprungit runt och lekt med ett kvitto i en halvtimme nu samtidigt som hon spunnit konstant. Hon kommer upp i mitt knä framför datorn då och då med kvittot i munnen och vill att jag ska kasta iväg det så att hon kan jaga det. Sött eller vad?!

Neo, eller "gubben i hemmet" sitter på sin favoritplats i kontoret dvs med tassarna i fönstret. Han är inte lika lättroad som Leia längre utan har blivit mer laid-back sedan han blev vuxen.

 Nu har Ola startat i Wadköpingsloppet, starten gick vid 11 och det känns en smula ovant för det här är första gången som jag inte följer med till en tävling. Förra året snöpulsade jag i skogen medans han var ute längst bort på banan men iår skulle det inte vara något skoj eftersom jag inte kan gå så långt. Så jag skulle i så fall fått sitta utomhus alt. inne i cafét mellan halv 9 och 3 medans han värmde upp och tävlade. Då kunde jag lika gärna vara hemma och plugga tänkte jag, men det är ju alltid kul att vara på tävlingar...

Shipp och hej!

//Sara

lördag 5 februari 2011

Vecka 23 (22+0)

Idag går vi alltså in i vecka 23 - det går fort! Hade aldrig kunna tänka mig när vi var nygravida att jag en dag skulle skriva just "idag går vi in i vecka 23". Känns som om jag precis blivit gravid på något sätt, som om ultraljudet då vi fick reda på att det var en flicka var starten av graviditeten. Allt blev så verkligt.... Foglossningen gör sig påmind hela tiden. Kan inte gå sakta och med korta steg längre än 50meter utan att det börjar göra ondare. Har inte kommit iväg till gymet på 2 veckor pga två förkylningar efter varann så det är trist att se de annars starka armarna bli lite slappare. När jag cyklat de senaste två veckorna har jag börjat känna som en stor muskelbristning eller som ett ordentligt håll  precis där magen går ut mitt över låret. Smärtan känns precis som en muskelbristning och endast när jag lyfter benet i varje tramptag. Skitont gör det, men det slutar så fort jag slutar trampa. Jag tror det är någon muskel som inte pallar med att lyfta benet pga den snabba uttänjningen. Kan varken gå eller cykla utan smärta längre - nån som har förslag på aktivitet?
 
Bebisen:Bäbisen är nu ca 28 cm lång från hjässa till häl och väger ca 600gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd. Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt. Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag.
Mamman:
Håret kan kännas tjockare eftersom du slutat tappa hår. Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger
förmodligen omkring 7 kg.

Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova. Nattsömnen kan bli kort på grund av exempelvis täta urinträngningar, halsbränna och kramp i benen. Kanske ett varmt bad, en kopp örtte, lugnande musik eller en god bok kan hjälpa dig att somna lättare. En del läkare rekommenderar att kvinnan sover på sidan med en kudde mellan benen. Tänk på att inte stressa eftersom det får din puls att öka. När din puls ökar så ökar också fostrets puls. Det kan märkas genom att barnet kan sparka. Prova avslappningsövningar eller vila för att lugna fostret.

Pappan:

Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar djupare röster än ljusa. Det stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem och man kan kommunicera med små buffar och klappar på magen. Ofta så svarar bebisen.

//Sara

fredag 4 februari 2011

Make-ová!

Och så har man bytt design! Tänkte ta något vårigt för att motarbeta att det faktiskt snöade i Örebro nyss. Vart på gränsen till för snuttegull för min del, men vad tycker ni om min make-ová?

Idag mellan 13 och 17 ska jag och två till från biomedicinprogrammet leka sjuksköterskor. Vi ska ta Hb, blodglukos, kolesterol och 6 olika urinanalyser på ca 25 anställda på universitetet. När vi fick uppgiften trodde vi först att vi skulle köra venprovtagning på alla som kom dit (kunde inte förstå varför så många ville komma och vara försökspersoner där vi bara utfört provtagningen vid två tillfällen och prickar fel vid hälften av sticken..) men det visade sig att vi endast skulle behöva göra ett stick i fingret. Thank god! Lite nervösa kommer vi nog ändå vara inför de första "patienterna" eftersom vi bara fått en genomgång av maskinerna en gång. Ska bli kul att möta sina lärare fastän att det är vi som håller i kniven! Mohaha.


It´s getting bigger!! (går in i v23 imorn)

Back to the plugg

//Sara

torsdag 3 februari 2011

Litar på min förmåga - inte på ödet

Har märkt att jag skriver mer än vad jag trodde om min utbildning. Men det är ju ändå där mitt huvud är större delen av dagen så det kanske inte är så konstigt. Hade ett möte med studievägledaren i förmiddags angående programbytet. Jävla röra det där säger jag bara. Jag visste redan för 1,5 år sedan att jag skulle byta till BMA eftersom det var den utbildningen jag egentligen ville gå men inte kunde eftersom den inte startade just 2009. Lärare/chefer/programansvariga har under dessa åren hävdat att byta över är "nemas problemas". Det är fan inte nemas problemas när kursplanen bytts ut 3 ggr utan att studievägledarn fått veta om det eller när enhetschefen helt plötsligt är kommunalråd i Hallsberg. Alla säger olika saker och lovar ditt och datt förrens att man 3 månader senare får höra av en klasskamrat som hört från högsta hönset att "det inte är möjligt detta år".

Jag kommer att föda mitt första barn i juni, det innebär att jag kommer att vara mammaledig under det år som jag väntar på att kullen som starade BMA ett år efter mig kommer ikapp. Jag kommer sedan att hoppa in till termin 5 och få min legitimation ett år senare. Jag är inte en sån människa som litar på någon som hävdar något om min framtid utan att vara säker. Jag tror att om man ska genomföra något som ingen verkar vara intresserad av så måste man kämpa för det. Det går inte att vara passiv i en värld där jobbet skjuts över från person till person för då står man där med beskedet att nej du måste vänta 1, eller kanske 2 år. Hoppsan! Visst i onödan också om du inte skulle haft bättre koll! Så som det ser ut just nu har jag två kursplaner som det står mellan, en ny som tydligen inte startade nu 2010 utan först 2011 (ingen verkar veta varför) och en gammal från 2008. Om jag måste gå efter den nya kursplanen så måste jag gå en kurs under mammaledigheten och om det är den gamla så måste jag gå en kurs som tentas av någon dag innan BF. (Måste tillägga att studievägledaren inte hade en jävla aning om den nya kursplanen). Det känns tryggt. Not.

Känns ändå som om jag är ett steg närmare lösningen efter idag vilket känns bra.

Funderingen som jag har nu är när jag ska till min barnmorska. Har bara varit där på inskrivning i vecka 7 och nu är jag ju i vecka 22 utan att ha hört ett knyst. Har ringt henne flera ggr men hon är på semester. Mår ju bra så det är ingen broska. Har höjt mitt Hb från 105-110 till 125-130 på 2,5 vecka pga järntabletterna (mätte själv i skolan) och blodglukosvärdet är normalt men jag vill ha mitt moderskapsintyg så att vi kan börja fiffla med försäkringskassan.

Äh, nu ska jag nog ta mig en foglossnings-promenad dvs en cykeltur before it´s back to the plugg :)

//Sara

onsdag 2 februari 2011

Tankar, tankar och mera tankar

För första gången på FÖR länge var jag och rotade i vår CD gömma för en sisodär 10 minuter sedan. Hittade inte ett visst Black Sabbath album så nu snurrar Candlemass så högt att grannarna precis inte blir störda. Gillar deras tunga riff, men det är lite väl mycket "lufsa i träsket" om man lyssnar länge. Funderar på att slänga på en ösig Metallica också... Får se vad jag hittar först ;)









Ibland bli jag lite knäpp på mig själv. Som för en kvart sedan, då jag insåg att jag ska vara jävligt nöjd, och inte hålla på och tycka synd över mig själv för att jag inte kan gå mer än 300 meter utan att grina illa pga fogarna. Nöjd över att jag har en sådan underbar pojkvän/fästman/man/gubbe/pojk och att vi lyckats bli gravida och att jag just nu, i denna sekund har en liten flicka inom mig som sparkar och gror. Har kommit fram till, att jag nog är rädd för att vi ska bli en sådan familj som vi inte vill vara. Nämligen en "vanlig" Svensson slacker familj som håller TVn på i bakgrunden i flera timmar fastän att inga sitter och kollar, äter korv och pommes från en färdigköpt fryspåse från Willys och hävdar att de inte tränar/lever sunt och umgås med sina barn för att "de inte har tid". Blir så trött på det eviga "ja, men om jag hade mer tid". PRIORITERING. Men jag ska inte dömma någon, fastän det är så lätt. Folk får leva hur de själva vill, precis som jag vill leva hur jag vill. Men så är detta min blogg också, en dagbok där jag skriver vad jag tänker och känner för. Det enda jag vill är att jag, Ola, Nora (om lillskruttan ska heta så) ska må så bra som möjligt och få ut så mycket av livet som vi bara hinner.


Jag älskar vår livsstil. Sa till Ola innan han åkte iväg på en kvällstur på vintercykeln med bla. mattias fogelkvist att jag saknar vår livsstil. Har börjat känna mig som en slacker nu när jag är förkyld OCH gravid. Satt och strök lite på mountainbiken förut. "Men så är det ju vinter också" sa ola. Jo, det skulle ändå inte blivit nån kvällstur... Ola är bra att ha när man är graviddeppig och mest vill träna. "Vi kommer turas om med lillen och träning" i sommar sa han också. Han får ner mig på jorden lite. Vill att han ska försöka tävla så mycket som han känner att han vill och klarar av i vår/sommar. Jag älskar att se honom tävla, och har alltid älskat av stå på sidan av vid tävlingar. Det bästa är att vi tar det som en utflykt nu också, om det skulle gå piss så är han glad ekorre igen efter 10 minuter. Tror jag fått honom att inse, att inte allt hänger på tävlingsresultatet - det finns så mycket annat.
Funderar på om jag ska ha speed-triathlonet i Nora som första tävling efter graviditeten... Det går i juli någon gång har jag för mig. Kanske bli för tajt. Om fogarna inte läker fort blir det nog tajt, eftersom snutten är beräknad till den 10e juni. Men det skulle vara skitkul om jag och ola skulle genomföra det tillsammans med svärfar eller Jonna eller någon annan som barnvakt under de minuterna som tävlingen pågår :) Längtar redan. Annars har vi ju Tarstaborgsloppet... i början av September tror jag. Kan nog inte slå förra årets tid men bara att ställa upp i ett terränglopp är skitkul.




Jag tror att vad vi än stöter på som föräldrar så löser vi det tillsammans när det blir dags.


Och förresten.. Det blev Soilwork´s album Sworn to a great divine ;)


//Sara

längtar till våren

Jag var hos studievägledaren idag efter en föreläsning om avvikelser i hemoglobinuppbyggnaden för att diskutera mitt framtida programbyte från biomedicin till biomedicinsk analytiker (BMA) och för att få lite råd om hur jag skulle gå tillväga. Jag fick reda på exakt vilka kurser jag var tvungen att ha fått godkänt på för att få min yrkeslegitimation och där ingick klinisk kemi, en kurs som de flyttat till år 2 på BMA. Vill få undan de ev. extrakurser som behövs under min mammaledighet så att jag inte står där och har gått ut år tre på BMA men inte får ut min examen eftersom jag inte gått en kurs som kommit ikläm. Lillbebben kommer att vara 4-5 månader när ola får ta över amningen i 5 veckor, hehe ;) Beställde ett nytt möte med studievägledaren imorn då hon var tvungen att kolla upp lite mer noggrannt om det är något mer som jag måste gå. Känns bra att det finns en person anställd bara för att hjälpa studenterna att nå dit de vill :) Allt står inte på internet liksom.

Är annars så skönt att jag inte har en enda kurs eftersläpandes som skulle kunna ha stört min planering. Har hittils på de 3,5 terminer jag gått inte fått en enda omtenta vilket är najs.

Det här längtar jag efter just nu: VÅR



På tal om något annat.. Ska bli så skönt att vara icke-gravid i sommar. Det måste ju vara den optimala tiden att bli gravid september till maj-juni. Magen hinner inte bli så stor att man måste köpa en ny vinterjacka och man slipper gå runt i 30 grader smällfet och finnig i augusti ;) Lägg då till att bebben kommer under en period då man redan innan spritter av glädje över att allt är så fint och grönt - maxad lycka!

Du och jag älskling

//Sara